Kornélia
-1 °C
15 °C

Észak-Korea: A szankciók háborút jelentenek

2003.01.07. 10:57
Hadüzenetnek tekintené Észak-Korea, ha gazdasági szankciókkal sújtanák atomprogramja újraindítása miatt. Az atomfegyvergyártó kapacitásait újraindító ország ellen az Egyesült Államok nem készül háborút indítani, bár engedményekre sem hajlandóak a program felfüggesztéséért. A sztálinista állam számíthat az ENSZ Biztonsági Tanácsának szankcióira is, ha nem működik együtt az ellenőrökkel.
Nyílt hadüzenetnek tekintené az amerikai gazdasági szankciókat Észak-Korea - jelentette a BBC. A sztálinista ország vezetése Bush amerikai elnök fenyegetésére reagált. A koreaiak "egyszerű kalózkodásnak" nevezték közepes hatótávolságú Scud-rakétákat szállító hajójuk lefoglalását. "Az Egyesült Államok komoly árat fog fizetni hasonlóan vakmerő cselekedeteiért" - jelentette ki Phenjan.

Amerika nem támad

Bush gazdasági szankciókat helyezett kilátásba arra az esetre, ha Észak-Korea nem függeszti fel atomfegyver-programját - írja a BBC. Az atomválság ellenére Amerika nem tervezi Észak-Korea megtámadását - mondta Bush.

A válság feloldására Dél-Korea dolgozott ki javaslatot, tervük szerint az Egyesült Államok írásban garantálja Észak-Korea biztonságát, ennek fejében Észak-Korea felfüggeszti atomprogramját. Bár az amerikaiak és Dél-Korea az amerikai kormányzat egy szóvivője szerint "vált vállnak vetve" dolgozik a feszültség feloldásán, az amerikaiak nem kívánnak újabb felajánlásokat tenni a kommunista államnak.

Ellenőrök vagy krízis

"Nem kötünk üzletet, Észak-Korea tudja mit kell tennie a nemzetközi szerződések szerint" - jelentette ki Richard Boucher külügyi szóvivő a BBC-nek. Észak-Koreát az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynöksége (NAÜ) is elítélte a szervezet ellenőreinek kiutasításáért. Amennyiben az ország nem engedi vissza az ellenőröket, az ügynökség az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalja a kérdést. A BT akár gazdasági szankciókat is elrendelhet az ország ellen.

"Észak-Koreának heteken belül cselekednie kell" - jelentette ki Mohamed el-Baradei, a NAÜ elnöke. El-Baradei szerint Koreának két választása van, "Vagy teljesíti kötelezettségeit, vagy krízishelyzetet okoz ellenállásával".