Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Észak-Korea: Amerika nukleáris holokausztba taszítja Koreát

2003.01.08. 15:05
Amerika nukleáris holokausztba akarja taszítani a Koreai félszigetet - legalábbis az észak-koreai hírügynökség szerint. A sztálinista vezetés szócsöve "nukleáris zsarolással" vádolta az Egyesült Államokat. Pedig Bush kedden éppen tárgyalási készségét jelezte. A hírügynökség erről elfelejtett beszámolni. A dél-koreaiak mindenesetre nem tartanak fegyveres konfliktustól.
"Nukleáris zsarolással" és háború veszélyének okozásával vádolja Észak-Korea az Egyesült Államokat, annak ellenére, hogy az amerikaiak békülékenyebb hangnemre váltottak a koreai atomválság ügyében - jelentette a Reuters. A sztálinista diktatúra központi hírügynöksége összefoglalójában említést sem tett az amerikaiak tárgyalási szándékáról, sem az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének ultimátumáról.

Amerika megbeszélné

Az amerikaiak kedden jelentették be addigi határozottan elutasító álláspontjuk megváltozását, miután egyeztettek Dél-Koreával és Japánnal. Az amerikaiak ugyan készek tárgyalásos úton Észak-Koreával a konfliktust, azonban a kommunista ország atomprogramját nem tekintik alku tárgyának - írja a Reuters. Az Egyesült Államok korábban tárgyalni sem lett volna hajlandó addig, amíg az északiak fel nem függesztik újraindított nukleáris fegyverprogramjukat.

Nukleáris holokauszt

Évfordulós megemlékezések
Százezres tömegfelvonuláson emlékeztek meg Phenjanban az "isteni vezér" Kim Ir Szen hatalomátvételének ötvenötödik évfordulója alkalmából. "Arassunk dicső győzelmet idén, az évforduló alkalmából" - hirdette a felvonulás egyik zászlaja.
Az Egyesült Államok gazdasági szankciók bevezetésével fenyegette meg a kommunista diktatúrát arra az esetre, ha nem hagy fel a kísérletekkel. Észak-Korea azonban ezt nyílt hadüzenetnek, a háború kezdetének tekintené. "Az egész atomválságot az Egyesült Államok világuralmi stratégiája robbantotta ki. Az amerikaiak nukleáris holokausztba akarják taszítani a Koreai félszigetet" - közölte a sztálinista vezetés szócsöve, az észak-koreai hírügynökség

"Az Egyesült Államok kész tárgyalásokat kezdeni Észak-Koreával arról, miképpen teljesítheti az ország a nemzetközi kötelezettségeit" - jelentették be az amerikai tárgyalófelek dél-koreai és japán partnereikkel folytatott tárgyalásuk után kedden. George Bush Észak-Koreát Irán és Irak társaságában a "gonosz tengelyének" tagjaként bélyegezte meg, és atomfegyvergyártó-programjának újraindításával gyanúsítja.

Nem készülnek háborúra

Észak-Korea maga is beismerte, hogy képes atomfegyverek előállítására, decemberben pedig újraindította hivatalosan polgári célú, valójában kizárólag plutónium előállítására alkalmas öt megawattos jongbjoni erőművét. Bár az amerikaiak, Donald Rumsfeld védelmi miniszter nyilatkozata szerint akár két fronton is képesek egyszerre háborút viselni, nem készülnek katonai büntetőakcióra a kommunista állam ellen.

Dél-Koreát Irak aggasztja

A harcias phenjani retorikához szokott dél-koreaiakat nem igazán aggasztja az atomválság. "Sokkal komolyabb kockázatot jelent az iraki háború, hiszen az olajárak az égbe fognak szökni" - nyilatkozta a Reutersnek Csung Du Szun, egy szöuli befektetőcég vezetője. Véleménye szerint az atomválság, "bármilyen irányba is fejlődjön tovább", nem fog háborúba torkolni.