Vilma
3 °C
11 °C

Észak-Korea amerikai atomcsapástól tart

2003.01.31. 09:56
Gyanús mozgásokat figyeltek meg amerikai kémműholdak az észak-koreai fűtőelem-tárolóknál. Feltételezések szerint a sztálinista rezsim márciusban már elkezdheti a hadi célú plutóniumtermelést. Phenjan továbbra is elutasítja a válság többoldalú rendezését és amerikai atomtámadásról szónokolva tartja fent lakossága készültségét.
Az Egyesült Államok "összeesküvést sző a második koreai háború" kirobbantása érdekében - jelentette ki Csoe Dzsin Szu, Észak-Korea pekingi nagykövete. A sztálinista rezsim továbbra is kizárólag az Egyesült Államokkal hajlandó tárgyalni az atomválság ügyében. Véleménye szerint a válság egyetlen megoldása, ha Amerika meg nem támadási szerződést köt Észak-Koreával.

A sztálinista diktatúra ezzel elvetette azt az amerikai javaslatot, hogy "5+5" formában - az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagja, valamint a két Korea, Japán, Ausztrália és az Európai Unió részvételével - többoldalú tárgyalásokon rendezzék a válságot.

Atomtámadástól tart a sztálinista rezsim

A diplomata állítása szerint Washington atomfegyverekkel készül megtámadni országát, és - mint mondta - részben ezért vezényelte az amerikai haditengerészet a közelmúltban a Koreai-félsziget közelébe a Kitty Hawk repülőgép-hordozót. Amerikai tisztségviselők cáfolják a repülőgép-hordozó átvezénylését és hangsúlyozzák, hogy az amerikai szándékokat jól tükrözte George Bush évértékelő beszéde, amely szerint Washington nem tervezi Észak-Korea lerohanását.

Szent küzdelem

A sztálinista vezetés mindenesetre országos plakátkampánnyal buzdítja a lakosságot az észak-koreai hadsereg támogatására az atomválság körül folytatott "szent küzdelemben".

Gyanúsan mozgó fűtőelemek

A New York Times értesülései szerint amerikai műholdak gyanús tevékenységet figyeltek meg az észak-koreai nukleáris fűtőelemek tárolójánál. Teherautók jelentek meg a létesítménynél, s bár a felvételekről pontosan nem állapítható meg, mit rakodtak rájuk, elemzők úgy vélik, hogy valószínűleg a fűtőelemeket szállítják át más helyre - vagy elrejtésük, vagy katonai célokra alkalmas plutóniummá történő feldolgozásuk végett.

A lap szerint az amerikai kormány aggódik amiatt, hogy a 8000 fűtőelem elszállításával Phenjan esetleg fél tucat atomfegyver gyártását készíti elő. Az amerikai titkosszolgálatok elemzői feltételezik, hogy Észak-Korea március végéig képes lenne megkezdeni katonai célokra alkalmas plutónium előállítását.