Dél-Korea: Északnak nincs atomfegyvere

2003.02.10. 16:55
Több titkosszolgálat atomfegyverekre utaló jelentései ellenére Dél-Korea miniszterelnöke kétli, hogy az északiak atomfegyverrel rendelkeznének. Az Egyesült Államok szerint a sztálinista rezsim Japán felett végrehajtott rakétakísérletekre készül. Az amerikaiak Kína aktívabb részvételére számítanak a válság rendezésében.
Nem rendelkezik atomfegyverekkel Észak-Korea - véli Dél-Korea második számú közjogi méltósága, Kim Szuk Szu miniszterelnök. Bár a sztálinista állam 1994 előtt elég plutóniumot termelt egy-két atombomba legyártásához, Kim szerint "semmi sem bizonyítja, hogy elő is állították a fegyvereket".

Rakétakísérletek Japán felett?

A dél-koreai miniszterelnökkel szemben Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter szerint a legtöbb titkosszolgálat tudja, hogy "Korea már most rendelkezik egy vagy kettő atombombával, és elegendő plutóniuma van további hat-nyolc atomtöltet legyártásához". Az amerikaiak szerint a sztálinista rezsim rakétakísérleteket készül végrehajtani Japán felett.

"Jelentések szerint rakétakísérleteket terveznek végrehajtani, a rakéták feltehetően átrepülnek Japán felett is" - idézi az AP Howard Baker, az Egyesült Államok tokiói nagykövetének beszámolóját az AP. Észak-Korea 1998-ban egyszer már végzett kísérleteket a japán szigetek felett.

Kínára várnak

Mindeközben Colin Powell amerikai külügyminiszter aktívabb szerepvállalásra szólította Kínát az atomválság rendezésében. Bár kommunista rezsim kizárólag kétoldalú tárgyalásokra hajlandó az amerikaiakkal, Powell szerint "megengedhetetlen, hogy Észak-Korea diktálja a feltételeket". Észak-Korea bevételeinek nyolcvan százaléka Kínából ered, a külügyminiszter szerint egyértelmű, hogy "Kínának komoly szerepe van, és remélhetőleg ezt el is játssza".

A szankciók menekülthullámot okozhatnak

Az elmúlt években azonban Kína észak-koreai kapcsolatai jelentéktelenebbé váltak - írja az AP. Peking aggályait csak fokozhatja, hogy a sztálinista rezsimmel szemben bevezetendő gazdasági szankciók hatására még több északi szökne át Kínába, és ez könnyen humanitárius katasztrófát okozhat. A gazdasági és politikai szankciók pedig egyre elkerülhetetlenebbnek látszanak, mivel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjeszti az atomválság kérdését.  • Hírek
  • Csok