Újabb amerikai csapatok érkeznek a Koreai-félszigethez

2003.03.05. 10:39
Kétezer katonát, és B1-es és B-52-es bombázókat vezényelnek a napokban Észak-Korea környékére. Az amerikaiak szerint ők továbbra is békés megoldásra törekednek az észak-koreai nukleáris válsággal kapcsolatban.
Huszonnégy B-1-es és B-52-es bombázót vezényel az Amerikai Egyesült államok a csendes-óceáni Guam szigetén fekvő támaszpontra. Az AFP hírügynökség szerint kétezer katona is érkezik a gépek mellé. A csapatmozgás része annak a tervnek, amelynek keretében az Egyesült Államok fokozza jelenlétét a Koreai-félsziget körül, miközben újabb erőket küld a Perzsa-öböl térségébe. A Pentagon hozzátette, hogy ezzel világos, de nem fenyegető szándékú üzenetet küldenek Észak-Koreának. Az intézkedéssel azt kívánják Észak-Korea tudomására hozni, hogy ne használja ki az esetleges Irak elleni háború figyelemelterelő hatását.

Légi incidens

Az amerikaiak azt állítják, hogy a mostani intézkedés még a csendes-óceáni parancsnokság egy hónappal ezelőtti kérésére történt, nincs köze a hétvégi incidenshez, amikor négy észak-koreai MiG bekerített egy amerikai felderítőgépet a Japán tenger felett. A tizenkét B-1-es és B-52-es szombaton kapta meg az átvezénylési parancsot, de a Pentagon azt nem közölte, hogy pontosan mikor, és melyik bázisról érkeznek a bombázók Guamra. A csendes-óceáni parancsnokság nyolc F-15-ös harci gépet is kért a Pentagontól, hogy megerősítsék a Japánban állomásozó légierőt.

Kiutasított ellenőrök

Az Egyesült Államok azt állította a múlt hónapban, hogy Észak-Korea újraindította egyik öt megawattos atomreaktorát, amelyet 1994 óta nem használtak. Két hónappal ezelőtt Phenjan eltávolította a plombákat a reaktorról, és kiutasította a Nemzetközi Atomenergia ügynökség ellenőreit az országból. Az amerikaiak szerint ez annak a jele, hogy Phenjan nem állította le atomfegyver-programját. Észak-Korea energia hiánnyal magyarázta a reaktor újraindítását, jelentette a CNN.  • Tippek
  • Biztosítás