Márk
13 °C
28 °C

Észak-Korea amerikai támadástól tart

2003.03.26. 10:18
Fenyegetésként értékeli Észak-Korea a megosztott félsziget határán zajló amerikai-dél-koreai hadgyakorlatot. A sztálinista rezsim tiltakozásul visszavonta összekötőtisztjét a pamindzsoni ENSZ-központból. Ez volt az Egyesült Államok és Észak-Korea egyetlen hivatalos kapcsolata.
"Nincs értelme tovább ülni a tárgyalóasztalnál" - kommentálta a rezsim szócsövének számító hivatalos észak-koreai hírügynökség az ország kivonulását az ENSZ ellenőrzése mellett folyó tárgyalásokról. A sztálinista diktatúra azután hívta vissza összekötőtisztjeit a pamindzsoni ENSZ-központból, hogy az amerikai és a dél-koreai csapatok közös hadgyakorlatot kezdtek.

Nem marad más, csak az "önvédelem"

"Ha az amerikai csapatok továbbra is a háború szélére akarják sodorni a Koreai-félszigetet, durván megsértve a fegyverszüneti egyezményt, akkor a néphadseregnek nem marad más választása, mint újabb intézkedéseket hozni az önvédelem érdekében" - közölte a hírügynökség az északi hadsereg nyilatkozatát.

Az egyetlen hivatalos kapcsolat szakadt meg

Jóllehet Phenjan és Washington között nincsenek diplomáciai kapcsolatok, a két fél katonai képviselői rendszeresen találkoznak a demilitarizált övezetben fekvő, semleges státusú Panmindzsonban, hogy megvitassák a fegyverszünettel kapcsolatos kérdéseket.

Az ENSZ-parancsnokság, amelyben az amerikaiaké a vezető szerep, nem reagált az északi bejelentésre. A technikailag az 1953-as fegyverszüneti megállapodás óta hadban álló felek között tavaly decemberben, az északi atomprogram újraindítása kapcsán tört ki kölcsönös fenyegetésekig fajuló viszály.