Piroska
-2 °C
5 °C

Észak-Korea kész a háborúra

2003.04.11. 10:50
Észak-Korea mindenképpen megvédi magát egy lehetséges amerikai támadással szemben, jelentette be egy észak-koreai diplomata. A CIA szerint Észak-Korea egy újabb atomkomplexum építését tervezi. Phenjan közvetlen megbeszéléseket folytatna Washingtonnal a nukleáris programról kirobbant vita kapcsán, de az amerikaiak bevonnák Kínát és Oroszországot a tárgyalásokba.
"Pilótáink készen állnak arra, hogy bármikor ellencsapást mérjenek az ellenségre", mondta Kim Dzsong Il észak-koreai vezető egy támaszponton. Bagdad szerdai eleste óta Észak-Korea először kommentálta az iraki háborút.

Közvetlen tárgyalások

Bush amerikai elnök egy korábbi beszédében Észak-Koreát - csakúgy mint Irakot - a "Gonosz Tengelyéhez" tartozó országnak nevezte. Han azt közölte, hogy az Egyesült Államok a "nukleáris problémák" megoldásával kapcsolatban "kedvező lépésekre" számíthatna Észak-Korea részéről, ha az amerikaiak elfogadnák a közvetlen megbeszélésekre tett javaslatukat. Washington azonban továbbra is a több oldalú tárgyalások híve, ahol a meghívottak között lenne még Kína, Oroszország, Dél-Korea és Japán is.

Atomfegyver egy éven belül?

A CIA csütörtökön nyilvánosságra került jelentése szerint Észak-Korea egy újabb nukleáris komplexumot kíván építeni. Az amerikaiak szerint ez a létesítmény egy éven belül egy vagy két atomfegyverhez szükséges mennyiségű uránt volna képes előállítani. A kongresszushoz eljuttatott jelentés szerint Észak-Korea 2002-ben több országtól is tömegpusztító fegyverek előállításához szükséges technológiát vásárolt.

Rakétatechnológia számos országnak

A jelentés által vizsgált időszakban Észak-Korea már kiutasította a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség munkatársait, és belekezdett egy újabb atomreaktor építésébe. A CIA korábban azt állította, hogy Észak-Korea már egy vagy két atomtöltettel rendelkezik. A dokumentum szerint az ország továbbra is szállít ballisztikus rakétákhoz használatos berendezéseket a Közel-Keletre, Dél-Ázsiába és Észak-Afrikába, jelentette a BBC.