Benedek
-5 °C
5 °C

Áttörés a koreai atomválságban

2003.04.16. 09:51
Bár az előző hónapban még az amerikai csapatok porba zúzásával fenygetőzött, az iraki háború gyors befejezése után korábbi követeléseit feladva tárgyalóasztalhoz ül az Egyesült Államokkal Észak-Korea. A jövő heti pekingi csúcstalálkozón Kína is részt vesz, az amerikaiak Japánt is meghívnák.
Hónapok óta tartó szócsaták és kölcsönös fenyegetések után tárgyalóasztalhoz ül Észak-Korea és az Egyesült Államok. A két ország pekingi találkozóján Kína is képviselteti magát - jelentette a BBC. Az atomválság tavaly decemberi kitörése óta a jövő heti találkozó lesz az első közvetlen találkozó az amerikai és észak-koreai vezetés között.

Engedtek

A sztálinista rezsim korábban ragaszkodott a kétoldalú tárgyalásokhoz, az USA azonban ragaszkodott hozzá, hogy a térségbeli országok is képviseljék magukat a tárgyalásokon. Észak-Korea engedett, és az amerikaiak is belenyugodtak abba, hogy a tárgyalásokon a két közvetlenül érintett országon kívül csak Kína vegyen részt a tárgyaláson.

A háromoldalú tárgyalásokat Kína közvetítette. "A kínaiak aktív, komoly részvétele új elem" - jellemezte áttörésként a nagyhatalom szerepvállalását egy a New York Timesnak nyilatkozó amerikai tisztviselő.

Többen is tárgyalnának

A lap amerikai forrásokból megerősített értesülései szerint Washington fenntartja magának a jogot, hogy más országokat is bevonjon a tárgyalásokba. Erre a legesélyesebb a koreai tömegpusztító fegyverek által közvetlenül is fenyegetett Japán, illetve Dél-Korea.

A feltehetően atomfegyverekkel is rendelkező, de legalábbis nukleárisfegyver-programja felújításán dolgozó sztálinista rezsim eddigi kemény álláspontja az iraki háborút követően változott meg. Colin Powell amerikai külügyminiszter szerint a háború gyors sikere jobb belátásra bírta a katonai csapástól tartó Phenjant is.