Konrád
8 °C
26 °C

Észak-Korea bombázására készül Amerika?

2003.04.22. 11:36
Észak-Korea atomfegyvergyártó kapacitásainak csökkentését célzó bombázási tervet készített a Pentagon - írja az Australian. Bár egyes hírek szerint Rumsfeld védelmi miniszter bizalmas feljegyzésben számolt be egy a sztálinista diktatúra megdöntését célzó közös kínai-amerikai tervről, az amerikaiak feltehetően inkább a diplomáciai rendezést választják. Erre utal, hogy szerdától péntekig Pekingben tárgyalnak a két ország képviselői.
A Pentagon kidolgozta Észak-Korea bombázásának terveit - értesült az Australian. A tervek szerint az amerikai légierő precíziós támadást hajtana végre az észak-koreai nukleáris program központja, a jongbjoni atomerőmű ellen - közölte a napilap Washingtonnal szoros kapcsolatban álló ausztrál kormányzati forrásokra hivatkozva.

Nem számítanak ellencsapásra

Az Egyesült Államok a dél-koreai határ közelében állomásozó északi tüzérséget is támadná - írja az Australian. A Pentagon héjái szerint a támadás megroppantaná annyira a sztálinista rezsimet, hogy az ne kísérletezzen ellencsapással.

A diktatúra tavaly októberben ismerte el formálisan atomprogramja újraindítását. Az amerikai vezetés ezt megelőzően a hírszerzés információira hivatkozva felfüggesztetette az országba irányuló energiaexportot.

Bár az amerikai hadvezetés Alexander Downer ausztrál külügyminiszter szerint "minden bizonnyal" rendelkezik katonai tervekkel Észak-Koreával szemben, a kormányzat valószínűleg diplomáciai úton rendezné a válságot. Erre utal, hogy hétfőn Pekingbe utazott az amerikai külügyminisztérium tárgyalódelegációja, hogy szerdától péntekig tárgyalásokat folytasson a válság rendezéséről.

A sztálinista rezsim korábban ugyan elzárkózott a többoldalú rendezéstől, a héten azonban még Dél-Koreával is külön tárgyalásokat kezd.

Clinton majdnem bombázott

Az öt megawattos teljesítményével legfeljebb plutónium előállítására alkalmas jongbjoni erőmű lebombázására már Bill Clinton elnöksége idején is részletes terveket dolgoztak ki, 1994-ben azonban sikerült olajszállításokért cserébe leállíttatni a hivatalosan az észak-koreai energiaválság megoldására indított, valójában azonban fegyverkezési célú atopmprogramot.

Rumsfeld rezsimet döntene?

Az MTI információi szerint Washingtonban Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter hetek óta köröztet egy bizalmas feljegyzést, melyben egy amerikai-kínai közös akció terve szerepel a sztálinista rezsim megbuktatására. Az Australian cikke szerint azonban a Pentagon bombázási terve nem célozza Kim Dzsong Il diktatúrájának megdöntését, csak az ország atomfegyvergyártó kapacitásainak megsemmisítését.