Klaudia
-3 °C
3 °C

Észak-Korea: bármikor kitörhet a háború

2003.04.24. 12:30
Washington "ellenséges politikájának" megváltoztatását követeli Észak-Korea. Phenjan szerint a jelenlegi feszült helyzetben bármikor kitörhet a háború a Koreai-félszigeten. Washington továbbra is azt állítja, hogy nem áll szándékában lerohanni Észak-Koreát.
Az Egyesült Államok és Észak-Korea között zajló pekingi tárgyalások második napján Phenjan éles üzenetben szólította fel Washingtont, hogy hagyjon fel az Észak-Korea ellen irányuló "barátságtalan politikájával". Csütörtökön a koreai állami hírügynökségen keresztül Észak-Korea azt is közölte, hogy "az Egyesült Államok vezette iraki háború megmutatta, hogy egy ország csak az elrettentés erejével védheti meg magát. Valójában az amerikai lépések következtében olyan feszült a helyzet a Koreai-félszigeten, hogy bármikor kirobbanhat a háború. Hozzáteszik, hogy ilyen körülmények között csak az amerikai hozzáállásban bekövetkező jelentős szemléletváltás hozhat áttörést.

Phenjan garanciákat szeretne

A minapi bejelentés láthatólag Phenjan azon törekvéseit próbálják megerősíteni, hogy valamilyen hosszú távú biztonsági garanciát harcoljon ki Washingtontól, mielőtt nukleáris programjának felszámolása szóba kerül. Az Egyesült Államok bejelentette, hogy nem hagyja magát zsarolni, ugyanakkor nem készülnek Észak-Korea lerohanására. Azonban az Egyesült Államok továbbra is ragaszkodik, hogy Phenjan azonnal állítsa le az atomfegyverek előállítását, és állítson fel egy átlátható ellenőrzési rendszert - jelentette a CNN.

Nem várható áttörés

A tervek szerint pénteken befejeződő pekingi megbeszélések az első hivatalos amerikai-észak-koreai találkozó a tavaly októberi óta. Tavaly októberben washingtoni állítás szerint Észak-Korea hosszas tagadás után beismerte, hogy rendelkezik atomfegyverek fejlesztésére vonatkozó programmal. Phenjan azt állítja, hogy sohasem ismert be semmit, az Egyesült Államok ezt csak azért állítja, hogy ezzel igazolhasson egy esetleges katonai akciót. Elemzők szerint kicsi az esélye annak, hogy áttörés történik a találkozókon, ám a kínai és amerikai külügyminiszter "hasznosnak" minősítette a találkozót.