Emma
-2 °C
6 °C

Észak-Korea elismerte az atomfegyverek fejlesztését

2003.06.18. 11:55
Gyakoroljanak nyomást Észak-Koreára és Burmára, szólította fel a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségét (ASEAN) szerdán Colin Powell amerikai külügyminiszter. Az észak-koreai rádió hivatalosan is bejelentette, hogy az országnak van atomfegyverprogramja, amelyet csak akkor hajlandó leállítani, ha az Egyesült Államok is engedményeket tesz. Közben a brit védelmi miniszter Észak-Korea teljes elszigetelésére szólított fel.
Powell felhívása az ASEAN tagállamai és további 13 állam külügyminiszterének tanácskozásán hangzott el, amely szerdán kezdődött a kambodzsai fővárosban. Powell elmondta: Washington számára jelenleg nincs lényegesebb kérdés az észak-koreai nukleáris fegyverkezési programnál. "Észak-Korea a mögé a hamis állítás mögé bújik, hogy az Egyesült Államok támadása fenyegeti. Nemcsak hogy nem fenyegetjük Észak-Koreát, de azt is megakadályozzuk, hogy Phenjan provokációival fenyegessen bennünket vagy régióbeli barátainkat és szövetségeseinket" - közölte az amerikai külügyminiszter.

Colin Powell hozzátette: Észak-Koreának meg kell értenie, az Egyesült Államok nem egyoldalúan cselekszik, hanem folyamatosan konzultál partnereivel a Phenjan atomfegyverkezési programjával kapcsolatos lépésekről.

Atomprogram

Az észak-koreai állami rádió szerdán először ismerte el: Phenjan atomfegyverek fejlesztésére kidolgozott programmal rendelkezik. Ezt azonban csak amerikai engedmények hatására hajlandó felfüggeszteni. Powell felszólítására Phenjan úgy reagált: továbbfejlesztik elrettentő fegyverarzenáljukat.

Atomfegyvermentes övezet

Li Csao-hszing kínai külügyminiszter az észak-koreai atomfegyver-programmal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a Koreai-félszigetnek "természetesen" atomfegyvermentes övezetnek kell lennie. Ugyanakkor "természetesen" Észak-Korea biztonsági aggodalmait is figyelembe kell venni - fuzte hozzá. Blokád?

Geoff Hoon brit védelmi miniszter szerdán Észak-Korea elszigetelésére szólított fel. A miniszter szerint meg kell figyelni minden olyan repülőgépet, vagy hajót, amelyről feltételezhető, hogy atomfegyverekhez használható alkatrészeket szállítanak az országba. Emellett a hajók egy része kábítószert szállít, hogy ezzel is a rendszer fennmaradását segítsék. Hoon szerint az ellenőrzést egy tizenegy országból álló koalíciónak kell végrehajtania.

Engedjék el Kyit

Az amerikai külügyminiszter beszédében arra szólította fel a mianmari (burmai) vezetést, hogy engedje szabadon Aung San Suu Kyi ellenzéki vezetőt, és az ország térjen vissza a demokrácia útjára. A Nobel-békedíjas Aung San Suu Kyit május 30-án vették őrizetbe, miután hívei összecsaptak a katonai kormányzat támogatóival, utal rá a Reuters brit hírügynökség.