Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Észak-Korea: háborúra és tárgyalásokra készen

2003.07.10. 13:09
A nukleáris programjával kapcsolatos vitában Észak-Korea éppen úgy készen áll egy háborúra, mint a párbeszédre - jelentette ki Kim Ryong Song észak-koreai főtárgyaló csütörtökön Szöulban, ahol a két Korea képviselői az együttműködés lehetőségeiről kezdtek tárgyalásokat.
"Azt szeretnénk, ha az ügyet békésen tudnánk megoldani, de ha a külső erők megpróbálják álláspontunkat figyelmen kívül hagyni vagy erőszakot alkalmazni, meg kell hogy mutassuk erőnket" - közölte Kim a dél-koreai delegációval. Az észak-koreai fél Dél-Korea együttműködését kérte, amellyel "megakadályozható lenne egy háború a Koreai-félszigeten".

Közvetve megfenyegette az Egyesült Államokat is, anélkül, hogy Dél-Korea legfontosabb szövetségesét megnevezte volna. "Nem vagyunk hajlandóak a külföldi nyomásnak engedni, és készek vagyunk a visszavágásra" - jelentette ki.

A szombatig tartó tárgyalások legfőbb témája elsősorban a 2000 júniusában rendezett történelmi koreai csúcstalálkozón létrejött megállapodások előmozdítása. Dél-Korea ezen kívül arra törekszik, hogy Észak-Koreát atomprogramjáról többoldalú tárgyalásokra bírja.