Klaudia
-4 °C
2 °C

Provokálnák Észak-Koreát?

2003.07.14. 10:28
A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság teljes destabilizálását célzó terv kidolgozására kérte fel az amerikai katonai vezetést két hónappal ezelőtt a Pentagon. A US. News and World Report jelentése szerint az Műveleti terv 5030 című okmány egyes elemei "olyan agresszívak, hogy könnyen háborús konfliktust idézhetnek elő a Koreai-félszigeten" - mondta a hetilapnak egy Bush-kormányzati tisztségviselő.
Észak-Korea destabilizálására dolgoztat ki terveket a Pentagon, állítja a US News and World Report. Az egyelőre szigorúan bizalmas, Műveleti terv 5030 fedőnevű terv részleteit a Pentagon-tervezők Thomas Fargo tengernagynak, az amerikai csendes-óceáni parancsnokság vezetőjének bevonásával dolgozzák ki. A terv felhatalmazást adna az amerikai hadvezetésnek, hogy különböző hadgyakorlatok tartsanak az észak-koreai határok közelében az ország tartalékainak kimerítése és katonai vezetésének megzavarása végett. Így megtörténhetne, hogy utóbbiak ebben a feszült helyzetben végül akár Kim Dzsong Il, az ország vezére ellen fordulnának.

Kimeríteni a készleteket

Egyebek között RC-135-ös gépekkel végzett felderítő repüléseket végeznének az észak-koreai légtér közvetlen közelében, felszállásra, vagyis az amúgy is szűkös üzemanyagkészletek elfogyasztására késztetve ezzel az észak-koreai légierőt. Egy másik javaslat szerint egy hétig tartó meglepetésszerű hadgyakorlatot tartanának az észak-koreai határ közelében; bunkerekbe kényszerítenék az észak-koreaiakat, akik kénytelenek lennének felemészteni élelmiszer-és víztartalékaik egy részét.

Kritikus hangok Washingtonban

A tervezet részleteivel most kezdik megismertetni a Fehér Ház és a külügyminisztérium illetékeseit, de a kormányzat egyes tényezői máris erős kritikával fogadják; azzal érvelnek, hogy szinte elmossa a határvonalat háború és béke között. A Pentagon terveiben felvázolt dolgok némelyike - finoman fogalmazva is - meglehetősen provokatív - jelentette ki a tervvel kapcsolatban egy amerikai kormányilletékes. A bírálók véleménye szerint miközben a Pentagon kötéltáncot jár az ellenség lépéseinek befolyásolása, illetve a kezdeményezés teljes átengedése között, e taktikázás következtében háború robbanhat ki a térségben. Mert mi történik, ha az észak-koraiak lelőnek egy RC-135-ös felderítőgépet, vagy tüzérségükkel átlőnek Dél-Koreába - teszik fel a kérdést a tervezet ellenzői.

Japán és Kína aggódik

Az amerikai hetilap szerint a terv nyugtalanítja a térségbeli országokat - Dél-Koreát, Japán és Kínát is. Úgy vélik, ha a Pentagon túlságosan erős nyomást gyakorol Észak-Koreára, Phenjan esetleg kiszámíthatatlanul fog reagálni.