Oszkár
20 °C
29 °C

Moszkva: Észak-Korea nem atomhatalom

2003.08.06. 11:01
Észak-Korea nem nyilvánítja magát atomhatalommá, legalábbis egyelőre nem, mondta szerdán Alekszandr Loszjukov orosz külügyminiszter-helyettes. Közben egy japán napilap azt közölte: Phenjan és Teherán tárgyalásokat folytat nagy hatótávolságú észak-koreai rakéták exportjáról Iránba és atomrobbanófejek közös kifejlesztéséről.
A Szamarkandban tartózkodó Loszjukov orosz külügyminiszter-hekyettes szerint nem lenne logikus, ha Phenjan atomhatalomnak nevezné magát a hatoldalú tárgyalások előestéjén. Ezek a tárgyalások az észak-koreai atomfegyverkezési program által kiváltott feszültség enyhítését célozzák. Az viszont nem kizárt, hogy amennyiben romlik a helyzet (ha a küszöbön álló pekingi egyeztetéseken a résztvevők nem találnak kiutat a szituációból), akkor Észak-Korea rászánhatja magát erre a bejelentésre, vélte Loszjukov.

Teljekörű egyeztetés

Loszjukov tájékoztatása szerint az Egyesült Államok, Oroszország, Japán, Dél- és Észak-Korea, valamint Kína részvételével zajló tárgyalások már augusztusban elkezdődhetnek. A diplomata úgy látja, hogy Észak-Korea konkrét eredményeket vár a konzultációktól. Hozzátette, hogy a hatoldalú formula elfogadása után már nem lesz értelme - mint korábban felmerült - szűkített körben, amerikai-kínai-észak-koreai egyeztetést folytatni.

Tisztázatlan részletek

Moszkva egyelőre nem érzékeli, mit is akar Phenjan elérni. A fő célok - a feszültség csökkentése a Koreai-félszigeten, illetve az atomfegyver alkalmazásának megelőzése - világosak, a részletek azonban még tisztázatlanok. Loszjukov szerint ezek az előzetes konzultációk - amelyeket ígéretesnek nevezett - legalább egy hónapig tartanak majd. Úgy vélte, hogy bizonyosan több fordulóra lesz szükség, és bár a megoldás még nem ismert, a tárgyalások minden esetben jobbak a konfrontációnál.

Rakéták Iránnak?

Egy konzervatív japán napilap, a Szankei Simbun szerint Phenjan és Teherán tárgyalásokat folytat nagy hatótávolságú észak-koreai rakéták exportjáról Iránba és atomrobbanófejek közös kifejlesztéséről. Az újság katonai szakértőkre hivatkozva azt állítja: a két ország már körülbelül egy éve tárgyal, szerződéskötésük október közepére várható. A terv szerint Észak-Korea Taepodong típusú rakéták alkatrészeit fogja szállítani, amelyeket Iránba küldött észak-koreai szakértők segítségével a helyszínen szerelnek majd össze. A szakértők atomrobbanófejek közös kifejlesztésében is közreműködnek. A hatezer kilométeres hatótávolságú Taepodong 2 rakéták az észak-amerikai földrész egyes részeinek elérésére is képesek - írta a japán napilap. Irán a múlt hónapban jelentette be, hogy befejezte az észak-koreai Rodong 1 típusú rakétákon alapuló Sahab 3 rakéta tesztelését.