Márta, Flóra
21 °C
34 °C

Készül az észak-koreai atombomba

2003.10.02. 10:44
Patthelyzetet teremthet az ország atomfegyvereinek leszereléséről szóló hatoldalú tárgyalásokon Észak-Korea. A sztálinista rezsim ugyan kitartóan tagadta, hogy a hivatalosan energiaellátást szolgáló jongbjoni atomerőműve a fegyvergyártást szolgálja, hivatalos bejelentésük szerint befejezték a fegyvergyártáshoz szükséges uránium előállítását. A CIA attól tart, hogy a diktatúra eladásra termeli atomfegyvereit.
Befejezte a jongbjoni atomerőmű kiégett fűtőelemeinek újrahasznosítását Észak-Korea - jelentette be a sztálinista diktatúra hivatalos hírügynöksége. A rezsim most már nem is titkolja, hogy a hivatalosan energiatermelést szolgáló - bár öt megawattos teljesítménye miatt erre alkalmatlan - erőműve az ország fegyverkezését szolgálja.

Elrettentő erő

A "fordulatot" az amerikaiak "ellenséges politikájával" indokolta a hírügynökségnek nyilatkozó észak-koreai külügyminisztériumi tisztviselő. Mint mondta, a fegyverkezés célja a sztálinista rezsim "nukleáris elrettentő erejének növelése".

Az ország további fegyvergyártásra is alkalmas uránium előállítására készül.

Eladásra termelnek?

Észak-Korea több titkosszolgálat jelentése szerint már jelenleg is rendelkezik 1-2, a CIA legfrissebb információi szerint 5-6 atombombával. Az újonnan legyártott urániumból további 4-6 atombombát gyárthatnak. Titkosszolgálati elemzők szerint ezek után a sztálinista rezsim kísérleti atomrobbantást is végrehajthat, vagy akár el is adhat egy atombombát - írja a USA Today. Az elemzők félelmeit alátámaszthatja, hogy Észak-Korea aktív szereplője a közepes hatótávolságú rakéták világpiacának.

Észak-Korea az elmúlt egy évben többször is fenyegetőzött atomprogramja újraindításával, ugyanakkor többször tagadta, hogy a jongbjoni erőmű a fegyverkezést szolgálná. A leszerelésről szóló hatoldalú tárgyalások egyelőre semmilyen konkrét eredményt nem hoztak, az atomarzenálját megerősítő ország tárgyalási pozíciói is javultak - bár ez jelen esetben inkább patthelyzetet teremthet.