Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Atomrobbantással zsarol Észak-Korea

2004.06.25. 11:50
Atomrobbantással fenyegetőzve próbálta megzsarolni amerikai tárgyalópartnerét Észak-Korea. A zsarolási kísérlet ellenére az amerikaiak sikeresnek tartják a tárgyalásokat, még abba is beleegyeznének, hogy az éhező, energiahiánytól szenvedő állam olajat kapjon.
Kísérleti atomrobbantással fenyegette meg az Egyesült Államokat Észak-Korea - jelentette a BBC. A sztálinista diktatúra képviselője az észak-koreai nukleáris program leállításáról szóló hatoldalú tárgyalások szünetében vonta félre James Kelly amerikai főtárgyalót.

Keményvonalas zsarolás

Phenjan a zsarolással energiagondjait próbálja megoldani - az évtizedek óta nélkülözések közepette élő ország hivatalosan energetikai célúnak próbálta beállítani atomprogramját, bár bezárt jongbjoni erőművének 5 megawattos kapacitása igazából csak névleges energiatermelésnek nevezhető. A BBC értesülései szerint a koreai tárgyaló zsarolási kísérlete talán csak a keményvonalas sztálinista vezetés felé tett gesztus volt.

Phenjan a japán Kyodo hírügynökség értesülései szerint kétmillió kilowattnyi energiasegélyt kért. Hét évvel ezelőtt Clinton ehhez hasonló ígérettel vette rá Észak-Koreát atomprogramja felfüggesztésére, ezt a megállapodást rúgta fel másfél évvel ezelőtt a sztálinista vezetés. A BBC értesülései szerint egyelőre nem tudni, hogy az amerikaiak ajánlata mennyiben tér el az északiak követelésétől.

Olajjal kennék őket

A New York Times értesülései szerint az amerikai kormányzat beleegyezne, ha a környező országok több tízezer tonnányi olajat küldenének Észak-Koreába, ha Kim Dzsong Il lemondana atomfegyverprogramjáról. Megegyezés esetén Phenjannak három hónapja lenne nukleáris létesítményeinek bezárására. A washingtoni javaslat az első békés megoldási kísérlet Bush hatalomra kerülése óta - írja a BBC.

Japán támogatásáról biztosította az amerikai javaslatot, egyben annak tisztázására kérte Észak-Koreát, hogy valóban célja-e atomfegyverprogramjának felszámolása. Phenjan még nem reagált az amerikai és a japán javaslatokra. Az észak-koreai fenyegetések ellenére az amerikaiak "gyümölcsözőnek" minősítették a tárgyalásokat - írja a BBC.