Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Az amerikaiak a felelősek az észak-koreai atomfegyver-programért

2002.10.21. 12:05
Csakis az Egyesült Államok felelős azért, hogy Észak-Koreában nukleáris fegyverprogramot folytatta, legalábbis a phenjani vezetés szerint. Mint mondták, ha Amerika ígéretéhez hűen olajat szállított volna nekik, most nem fegyverkeznének. Az Egyesült Államok mindenesetre nem tervez háborút.
Az észak-koreai atomprogram folytatásáért az Egyesült Államokat terheli a felelősség - hangoztatja a phenjani vezetés propagandáját sugárzó észak-koreai állami rádió. Véleményük szerint ugyanis kizárólag azért nem függesztették fel nyolc évvel ezelőtt titkos és letagadott nukleáris fegyverprogramot, mert az amerikaiak nem teljesítették az ennek fejében vállalt energiaellátási kötelezettségüket.

Olajat atomfegyverért

Egy 1994-ben született megállapodás értelmében az Egyesült Államok olajat szállított Észak-Koreának a fegyverprogram befagyasztásáért cserébe. Az egyezmény szerint egy nemzetközi konzorcium két atomerőművet is épített volna az élelmiszer-hiány mellett energiaválsággal is küszködő országban - írja a BBC.

Nem támadnak

Az egyezmény jövője azonban kétséges, legalábbis Collin Powel szerint "gyakorlatilag érvényét vesztette". Az Egyesült Államok ennek ellenére nem tervez katonai csapást Észak-Korea ellen - nyilatkozta az amerikai külügyminiszter a BBC-nek, annak ellenére sem, hogy Irakot feltételezett atomfegyverprogramja miatt fenyegeti.

"Amennyiben az Egyesült Államok hajlandó változtatni országunkkal szembeni ellenséges magatartásán változtatni, készek vagyunk párbeszéd útján megoldani a helyzetet" - jelentette ki Kim Yang Sen, Észak-Korea névleges államfője, hozzátéve, hogy "komolyan veszik" a kialakult helyzetet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!