Auguszta
-4 °C
2 °C

Észak-Korea folytatja atomprogramját?

2003.12.11. 15:10
Dél-Koreai jelentések szerint újra működik egy korábban bezárt észak-koreai nukleáris létesítmény. Phenjan bizonyos feltételek mellett hajlandó lenne befagyasztani atomprogramját, de az Egyesült Államok a teljes felszámoláshoz ragaszkodik.
A dél-koreai JoongAng Ilbo napilap amerikai és dél-koreai illetékeseket idézve azt állítja, hogy egy amerikai kémműhold aktivitást észlelt a jongbjoni atomerőműben. A hivatalnokok szerint füstöt észleltek egy szénnel fűtött bojlernél, amely közvetlenül a laboratóriumhoz kapcsolódik. Állítólag egy teherautót is láttak a környéken. A dél-koreai egyesítési miniszter egyelőre nem tudta megerősíteni az információt.

Plutónium

Észak-Korea egyszer már felfüggesztette a jongbjoni erőmű működését egy, az Egyesült Államokkal kötött, 1994-es nukleáris leszerelési egyezmény miatt. Februárban azonban újraindították az egyik reaktort, ám az atomfegyverkezési célokra alkalmas üzemrészleget nem. Phenjan júliusban jelentette be, hogy nyolcezer kiégett fűtőrudat dolgoznak fel Jongbjonban, hogy plutóniumot nyerjenek belőle. Az ország azóta többször hangoztatta, hogy tovább folytatja nukleáris elrettentő arzenáljának kiépítését.

A CIA azt feltételezi, hogy Észak-Korea már jelenleg is rendelkezik egy vagy két darab atomfegyverrel. A jongbjoni komplexum megfigyelése azonban igen bonyolult feladat azóta, hogy Phenjan tavaly kiutasította a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség munkatársait, jelentette a BBC.

Befagyasztás vagy leszerelés

Múlt héten az Egyesült Államok és szövetségesei azt ajánlottak Észak-Koreának, hogy tárgyalóasztal mellett próbálják megoldani a szembenállást. Phenjan azonban továbbra is amerikai támadástól tart. Ezért azt jelentette be, hogy csak akkor hajlandó nukleáris programjának befagyasztásáról tárgyalni, ha az Egyesült Államok segít az ország energiaproblémáinak megoldásában, és leveszi a terrorizmust támogató országok listájáról. George W. Bush szerint azonban csak a program teljes felszámolása lehet kiindulópont a tárgyalásokon.