Kornélia
-1 °C
15 °C

Amerika kész megtámadni Észak-Koreát

2002.12.24. 14:01
Bár két egyidejű háború megvívására is képes, egyelőre diplomáciai úton készül az észak-koreai atomprogram felfüggesztésére az Egyesült Államok. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jelentése ellenére az amerikaiak nem hiszik, hogy Korea valóban plutóniumot csempészet ki egyik lezárt atomerőművéből. A szakértők véleménye szerint Észak-Korea hónapokon belül legyárthatja a bombákat.
Az Egyesült Államok az iraki konfliktus mellett képes egy Észak-Korea elleni háború megvívására is - jelentette ki Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter. "Két háború megvívására is készen állunk, képesek vagyunk mindkettőben gyors győzelmet aratni" - nyilatkozta az AP-nek Rumsfeld. Ennek ellenére a védelmi miniszter szerint még nincs szükség katonai erővel fenyegetni a kommunista államot, elég a diplomáciai eszközöket használni. Az Egyesült Államok hétfőn atomprogramjának felfüggesztésére szólította Észak-Koreát.

Atomfegyverek hónapokon belül

A figyelmeztetés ellenére az északiak négy-öt atombomba gyártásához elegendő plutóniumot hoztak ki egyik lepecsételt atomerőművükből - írja az AP a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelentésére hivatkozva. Az elemzők véleménye szerint a fegyverek akár hónapokon belül elkészülhetnek. Észak-Korea állítása szerint csak energiaszükséglete kielégítése végett indította újra atomprogramját.

Kétlik

Az amerikaiak kétlik, hogy az északiak feltörték volna az erőművet - nyilatkozta az AP-nek egy magát megnevezni nem kívánó kormányzati tisztviselő. Észak-Korea hétfőn egy megnemtámadási szerződés aláírásához kötötte az atomkérdés rendezését. "Nem engedünk a zsarolásnak" - jelentette ki Philip Reeker külügyminisztériumi szóvivő. "Nem ajánlunk kedvezményeket azért, hogy az északiak betartsanak egy már aláírt szerződést" - utalt a két ország 1994-ben megkötött, az atomprogram felfüggesztéséről szóló megállapodására.

Éheztetés

Észak-Korea szerint a szerződést az Egyesült Államok szegte meg, amikor felfüggesztette az olajszállításokat, ezért kényszerült energia-szükséglete fedezésére újraindítani polgári célú atomprogramját. Az amerikaiak szerint azonban Korea évek óta titokban atomfegyverei fejlesztésén dolgozik. "Tényleg azt gondolják, hogy az Egyesült Államok miatt éheztetik halálra embereiket, vagy csinálnak ilyen marhaságokat, mint az atomprogram újraindítása?" - tette fel a kérdést sajtótájékoztatóján Rumsfeld.

A védelmi miniszter emellett koncentrációs táborok működtetésével is megvádolta Phenjant. Az amerikai hírszerzés adatai szerint Észak-Korea az 1990-es évek elején két nukleáris töltetet gyárthatott plutóniumból. Különösen veszélyesnek tartják, hogy az ország gyártási technológiát és szakembereket exportálhat az amerikaiakkal ellenséges országokba.