Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Nem létezik az észak-koreai atomprogram?

2003.11.06. 12:45
"Egyáltalán nem biztos", hogy Észak-Korea valóban rendelkezik urándúsításra alkalmas kapacitásokkal - véli a CIA. A USA Today értesülései szerint a sztálinista rezsim buktatását akaró amerikai kormányzati tisztviselők túlozhatták el a fenyegetés mértékét.
Közel sem olyan fejlett az észak-koreai atomprogram, mint ahogy azt korábban feltételezték - adta hírül a USA Today. Egy a napilapnak nyilatkozó amerikai külügyi tisztviselő szerint a nemzetközi megfigyelések és a sztálinista rezsim "együgyűsége" jelentősen lelassította az ország urándúsító üzemének kiépítését.

Egyáltalán nem biztos

A CIA legújabb jelentései szerint "egyáltalán nem biztos", hogy Észak-Korea rendelkezik urándúsító üzemmel. A hírszerzők jelenlegi értékelése szerint a rezsim tavalyi bejelentése az atomprogram újraindításáról "csak blöff, melynek célja engedmények kicsikarása volt".

Amennyiben Észak-Korea valóban nem rendelkezik a korábban feltételezett nukleáris kapacitásokkal, jelentősen felgyorsulhatnak a sztálinista diktatúra fegyverkezésének megfékezését célzó tárgyalások - írja a USA Today. Bizonytalanságot egyelőre az okoz, hogy csak bonyolultan igazolható az urándúsító program létezése, illetve ennek ellenkezője.

Kiéheztetés

A USA Todaynek nevük elhallgatását kérve nyilatkozó szakértők szerint elképzelhető, hogy a koreai atomprogram fejlettségét egyes, a koreai atomprogram felfüggesztéséért cserébe energiaszállításokat ígérő szerződések felfüggesztésében érdekelt amerikai kormánytisztviselők túlozták el. A Bush-kormányzat héjái a rezsim teljes kiéheztetésétől várnak fordulatot az országban.

Bár a védelmi minisztérium héjái szerint még mindig nem lehet biztosra menni az észak-koreai atomprogrammal kapcsolatban, a mérsékeltebb külügyminisztérium már bízik a tárgyalások sikerében - írja a USA Today.