Gusztáv
-4 °C
1 °C

Észak-Korea újra uránt dúsít

2005.09.15. 11:38
Építkezésre utaló jeleket talált egy washingtoni kutatóintézet Észak-Korea ötven megawattos, félkész atomreaktora környékén. Az ISIS elemzése szerint újraindították az áprilisban leállított, évente egy atomfegyver legyártásához elég plutónium előállítására alkalmas öt megawattos reaktort is.

Újrakezdte az urándúsítást és egy nukleáris reaktor építését Észak-Korea, állítja a washingtoni Nemzetközi Biztonsági és Tudományos Intézet (ISIS). A kormányoktól független szervezet magáncégektől rendelt műholdfelvételeket Észak-Koreáról, és ezek elemzése alapján vonta le következtetéseit, jelentette a Reuters.

A felvételeken az ISIS elemzése szerint jól látható, hogy új bekötőutat építettek egy ötven megawattos félkész reaktorhoz. A reaktor épülete mellett pedig egy darut állítottak fel.

Észak-Koreának jelenleg egy működőképes atomreaktora van Jogpjonban, az ISIS adatai szerint az öt megawattos - évente egy atomfegyver legyártásához szükséges plutónium előállítására alkalmas - reaktort is újra indították. Ez egybevág az észak-koreai rezsim korábbi bejelentéseivel.

Megsokszorozott kapacitás

Észak-Korea a titkosszolgálati elemzők szerint kilenc atomfegyver előállításához elégséges plutóniummal rendelkezik. Ha az ötven megawattos reaktort is felépítenék, drámaian megnövekedne az atomfegyverek előállításához szükséges plutóniumkészlet, írja a Reuters.

Az ISIS amerikai titkosszolgálati forrásokból még meg nem erősített értesülései pont akkor kerültek nyilvánosságra, amikor immár sokadszorra zsákutcába futottak az észak-koreai atomprogram leállítását célzó hatoldalú tárgyalások. Észak-Korea 2003-ban rúgta fel az Egyesült Államokkal 1994-ben kötött megállapodását az atomfegyverkezés beszüntetéséről.

A jongpjoni öt megawattos reaktort 1987-ben indították be, majd az 1994-es leállást követően 2003-ban indították újra. A reaktort 2005 áprilisában lezárták, elemzők szerint azonban csak azért, hogy az elhasznált fűtőanyagot újra cseréljék, írja a Reuters.