Benedek
-5 °C
5 °C

Kína máris lazítana az észak-koreai szankciókon

2006.10.16. 12:30
Máris felbomlóban van az Észak-Koreával szembeni összhang. Az eredeti szankcióterveket felpuhító Kína még az elfogadott tiltások közül is enyhítene a kereskedelmi hajók ellenőrzésén, nehogy tengeri összecsapásokat provokáljon ki. Ausztrália ugyanakkor kemény.

A "feszültséget növelő provokatív lépésektől" óvott Kína az észak-koreai atomválság ügyében, jelentette a BBC. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának szankciós határozatát nem csak megszavazó, de társszerzőként jegyző kommunista nagyhatalom a diplomatikus figyelmeztetéssel az Észak-Koreába tartó teherhajók ellenőrzésétől óvta az amerikaiakat. Kína attól tart, a hajóforgalom átvizsgálása tengeri összecsapásokat provokálhat ki.

Az ENSZ BT pénteken elfogadott, meglehetősen puha szankciói között szerepel a teherhajók ellenőrzésére vonatkozó kitétel. Az eredeti javaslattal szemben a hajóforgalom ellenőrzése nem kötelező, csak ajánlott szankció, de az Egyesült Államok mindent megtenne azért, hogy be is tartsák - hiszen csak így garantálható, hogy a sztálinista diktatúra nem jut tiltott javakhoz, mint amilyenek a rakétaalkatrészek és a fegyverek mellett a luxuscikkek is.

Az amerikaiak főtárgyalója, Cristopher Hill hétfőn Japánbvan egyeztet a teherforgalom ellenőrzésére érkező amerikai hadihajóknak nyújtandó logisztikai támogatásról.

Lelkesen csatlakozott ugyanakkor a szankciókhoz Ausztrália, a kevés nyugíti ország egyike, amelyik még diplomáciai kapcsolatokat tart fenn Phenjannal. "Elég nyilvánvaló hozzájárulás a nemzetközi szankciókhoz" - jellemezte a BBC-nek kormánya döntését az észak-koreai hajók Ausztráliából történő kitiltásáról Alexander Downer külügyminiszter. A szankció valószínűleg Észak-Koreát sem rengeti meg tulzottan, tekintve, hogy a két ország közti éves kereskedelem teljes értéke csupán 12 millió dollár.

Észak-Korea saját bejelentése szerint október 9-én hajtott végre atomkísérletet. A kísérlet tényét független források még nem erősítették meg. Dél-koreai kutatók nem tudtak radioaktivitást kimutatni Észak-Koreában. Amerikai hírszerzési források szerint azonban az amerikai műszerek radioaktivitást mértek, de további vizsgálatok szükségesek a robbantás hírének megerősítéséhez. Az mindenesetre biztos, hogy ha atombomba is robbant, a kísérlet nem volt sikeres. A bomba mindössze 0,2 kilotonnás volt, azaz még a Hirosímára dobott első atombombánál is gyengébb volt.