Alfréd
-2 °C
2 °C

Kiutasítanak 26 ezer bevándorlót Hollandiából

2004.02.17. 20:40
A holland képviselőház kedden végleg elfogadta azt a sokat bírált kormányzati tervezetet, amelynek értelmében mintegy 26 ezer menedékkérőt utasítanak ki az országból a következő három év alatt. A lépés példa nélküli Európában, s számos emberi jogi szervezet tiltakozását váltotta ki.
A törvényhozók a keddi szavazás során mindössze három módosító indítványt hagytak jóvá az előterjesztett tizenhatból, s ezek a javaslat lényegét nem érintik.

Hazatoloncolják őket

A törvénytervezet - amelyet még a szenátusnak is szentesítenie kell - azokra a menedékkérőkre vonatkozik, akik 2001 április elseje, azaz a kérdéskörrel kapcsolatos törvények szigorítása előtt érkeztek Hollandiába, s menedékkérelmüket elutasították.

Őket a következő három év alatt hazatoloncolják, nem törődve azzal, hogy sok esetben már hosszú ideje élnek az országban. Mindössze 2300, különösen súlyos helyzetben lévő, elutasított menedékkérő számára fogják - egyéni elbírálás alapján - mégis engedélyezni az országban maradást.

Erősödik a szélsőjobb

A bevándorlás kérdése az elmúlt években egyre nagyobb szenvedélyeket kelt Európában, ahol a szélsőjobboldali pártok gyakran épp a külföldiektől való félelemre építve próbálják erősíteni befolyásukat, s ezzel a kormányokra is nyomást gyakorolnak a szabályok szigorítása végett.

Ez a folyamat Hollandiában is megfigyelhető, pedig korábban ez az ország éppen toleráns és nyitott társadalmáról volt híres: a hollandok 2002 májusában hatalomra juttatták a kevéssel korábban meggyilkolt szélsőséges politikus, Pim Fortuyn bevándorlásellenes pártját. A párt ugyan azóta kiesett a kormányból, de a mostani törvény azt mutatja, hogy nézeteik gyökeret eresztettek.

Náci deportálás?

Habár Nyugat-Európában több ország szigorította az elmúlt években bevándorlási szabályait, a hollandiaihoz hasonló tömeges visszatoloncolásról eddig egyik sem hozott törvényt. Egyes bírálók ezt egyenesen a holland zsidóknak a náci megszállás alatti deportálásához hasonlítják, a Human Rights Watch nevű amerikai emberi jogi szervezet pedig leszögezte: Hollandia szakít korábbi, történelmi hagyományával, azzal, hogy vezető szerepet játszott az emberi jogok védelmében Európában.

Az új tagországokból jövőknek sem adnak lehetőséget

A holland kormány néhány napja újabb szigorítást jelentett be az EU-bővítés után az új tagországokból érkező munkavállalók beáramlásának korlátozására. Döntése értelmében ez utóbbiak csak akkor vállalhatnak munkát Hollandiában, ha az adott állásra nincs holland jelentkező.

A lépéssel Jan Peter Balkenende jobbközép kormánya tovább szigorítja azt a múlt hónap végén bejelentett döntését, amely szerint fenntartja magának a jogot, hogy korlátozza a keletről érkező munkaerő beáramlását, ha annak mértéke meghalad egy bizonyos szintet. Hollandia gyakorlatilag már ezzel az előző elhatározásával is visszavonta azt a korábbi ígéretét, amely szerint a bővítés első napjától teljes mértékben megnyitja munkaerőpiacát az új tagállamok polgárai előtt.