Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Bush aláírta: Mandela nem terrorista

2008.07.01. 20:58
George Bush amerikai elnök kedden törvényt írt alá arról, hogy Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök az Egyesült Államokba látogathat.

A törvény értelmében a beutazáshoz nem kell igazolnia az amerikai külügyminiszternek, hogy Mandela nem terrorista. Az egykori dél-afrikai apartheid rendszer elleni harc legendás vezetőjének és több olyan személynek a nevét, aki a terroristának bélyegzett Afrikai Nemzeti Kongresszushoz (ANC) kapcsolódott, levették a bevándorlási hatóságok tiltó listájáról.

A Nobel-békedíjas Nelson Mandela - akit 1964-ben az apartheid életfogytiglani büntetésre ítélt, 27 évet töltött börtönben, 1991 és 1997 között az ANC elnöke, 1994-tól 1999-ig pedig a Dél-afrikai Köztársaság államfője volt - július 18-án tölti be 90. életévét.

A hidegháború idején a Nyugat olyan kommunista szervezetnek tekintette az ANC-t, amely a Nyugat-barát dél-afrikai rezsim megdöntésére készül. Az ANC Dél-Afrika kormányzó pártja 1994 óta, amikor demokrácia váltotta fel a fehérek irányította berendezkedést, amelyben faji alapon rendeztek választásokat.

John Kerry szenátor múlt pénteken, amikor a felsőház jóváhagyta a tervezetet, azt mondta: az Egyesült Államok végre közelebb került ahhoz, hogy megszüntesse azt a szégyenteljes tiszteletlenséget, hogy egy ilyen nagy vezető neve az amerikai terrorlistán szerepel. A törvényt benyújtó Barbara Lee képviselő az alsóházban, ahol egy hónapja fogadták el a szöveget, arról beszélt, hogy ez fontos lépés egy megbocsáthatatlan tévedés kijavítására.