Ervin
14 °C
21 °C

Terrortámadástól tart a német főügyész is

2006.11.12. 11:10
Újabb terrortámadások veszélyére figyelmeztetett a német szövetségi főügyész.

A Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak adott nyilatkozatában Monika Harms az ország lakosságát nagyobb éberségre szólította fel. Szavai szerint az emberek nincsenek tudatában az állandó fenyegetésnek. Németország lakosságának egyrészt maximális védelemre van szüksége, másrészt el kell fogadnia azokat a korlátozásokat, amelyeket a hatóságok a biztonság erősítése érdekében tesznek, fogalmazott a karlsruhei ügyészség vezetője.

Monika Harms a nyári németországi vasúti merényletkísérletek nyomán a pályaudvarokon, illetve a repülőtereken, továbbá egyéb nyilvános helyeken bevezetett, fokozott videomegfigyeléseket említette, ugyanakkor a terrorizmus elleni harcban az egyik legfontosabb eszköznek az internet ellenőrzését nevezte.

A főügyész mindezzel összefüggésben idézte azokat az amerikai információkat, amelyek szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet a közelgő karácsonyi ünnepek idején támadásokat tervez európai országok ellen. A szóban forgó értesülések alapján a lehetséges támadások fő célpontja a légi, illetve vasúti közlekedés.

Merkel: új utakat kell keresni

A terrorizmus elleni harc volt az egyik fő témája Angela Merkel kancellár immár szokásos, hétvégi videóüzenetének is. A kancellár asszony ugyancsak a terrorizmus fenyegetésére utalt, s - akárcsak a szövetségi főügyész - nagyobb éberségre intett. Hangoztatta azt is, hogy a biztonság megszilárdítása, a terrorizmus elleni harc a jövő év első felében esedékes német uniós elnökség egyik fő célkitűzése lesz.

A kormány nem képes arra, hogy "százszázalékos biztonságot" garantáljon, hangozatta Merkel, hozzátéve, hogy a terrorizmus elleni küzdelemben gyökeresen új utakat kell keresni. Ezzel összefüggésben részleteket nem említett, csupán a terror elleni szövetségi adatbank felállítására utalt.