Valér
2 °C
8 °C

Megtalálták a németországi terroristák cinkosát

2006.08.25. 16:49
A németországi vasútrobbantásra készülő terroristák elfogása után már támogatói hálózatuk felszámolásába is belekezdett a német rendőrség. Konstanzban egy kollégiumban szerveződhetett a robbantásra készülő terrorista sejt, egy újabb gyanúsítottat őrizetbe vettek.

Cáfolta a libanoni belügyminiszter, hogy a németországi vonatrobbantási kísérletek egy negyedik gyanúsítottját fogták volna el a közel-keleti országban. Ahmed Fatfat közölte: a híradásokban szereplő férfi tanúként és nem gyanúsítottként szerepel a nyomozásban. A korábbi hírek arról szóltak, hogy a libanoni hatóságok elfogták a németországi vonatrobbantási kísérletek negyedik gyanúsítottját is. A 24 éves libanoni férfit, akinek csak a neve kezdőbetűit - K.H.D. - hozták nyilvánosságra, a Dzsihad Hamadtól, az ügy egy másik libanoni gyanúsítottjától szerzett értesülések alapján vették őrizetbe.

A harmadik gyanúsítottat pénteken vették őrizetbe a német hatóságok. A gyanúsítottat, akinek a nevét nem közölték, Konstanzban vették őrizetbe. A nyomozók szerint a gyanúsított kapcsolatban állt a már letartóztatott két terrorista egyikével, Juszuf Mohamed al-Hadzsibbal. A másik terrorista, Hamad csütörtökön adta fel magát a libanoni Tripoliban, miután a német hatóságok nemzetközi letartóztatási parancsot adtak ki ellene.

A hatóságok a pénteken elsőként letartóztatott cinkostárs kollégiumában is vizsgálódnak. A hatóságok hangsúlyozták, hogy adataik szerint a merényőknek több cinkosa is lehetett, akik még Németországban tartózkodnak.

Az iszlám szélsőségesek gyakorta egyetemi kollégiumokban szervezik csoportjaikat. A 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat irányító Mohamed Atta is egy hamburgi kollégiumban szervezte saját al-Kaida sejtjét.

A terroristák két pályaudvaron helyeztek el bombát egy-egy vasúti kocsiban. A német titkosszolgálat megakadályozta a merényletet és már másnap elfogta az egyik feltételezett elkövetőt. A másik terrorista még a merénylet meghiúsításának a napján elhagyta az országot, de augusztus 24-én Libanonban feladta magát a helyi hatóságoknak.