Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Aggasztóan nő a rasszista támadások száma Németországban

2006.10.17. 11:15
Egyre komolyabb problémát jelent a szélsőjobboldal előretörése Németországban. A neonácik tartományi parlamenti helyeket is szereztek idén, de ennél is aggasztóbb, hogy tavalyhoz képest húsz százalékkal nőtt a szélsőjobboldali erőszakcselekmények száma.

Jelentősen növekedett a szélsőjobboldali indíttatású bűncselekmények száma Németországban. A berlini belügyminisztérium kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint az év első nyolc hónapjában szélsőjobboldali csoportok, illetve személyek mintegy húsz százalékkal több bűncselekményt követtel el, mint a tavalyi esztendő hasonló időszakában. 2004-hez viszonyítva pedig még riasztóbb, ötven százalékos a növekedés.

Háromszáz súlyos sérült

A szövetségi bűnügyi hivatal adatai szerint a bűncselekmények növekedésével párhuzamosan fokozódott azok brutalitása is. Az említett időszakban országosan több mint háromszáz olyan eset történt, amelynek során a megtámadott személyek súlyos sérüléseket szenvedtek. Számos esetben fordult elő, hogy a szélsőjobboldaliak Németországban élő külföldieket bántalmaztak.

A jelentés elsősorban a neonáci Német Nemzetidemokrata Párt (NPD) aktivistáit vádolja rasszista bűncselekményekkel. Ebből a szempontból még inkább nyugtalanságra ad okot, hogy az NPD - a 2004-es szászországi parlamenti "siker" után - a szeptemberi tartományi választások nyomán bejutott Mecklenburg-Elő-Pomeránia törvényhozásába is.

Demokrata csúcsot javasolnak

A német politikai pártok első nyilatkozataikban aggodalmuknak adtak hangot a nyilatkozatban foglaltak miatt. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) magas rangú képviselője a demokrácia védelme érdekében csúcstalálkozót javasolt. A párt szerint egy ilyen találkozón az ország demokratikus pártjainak, az egyházi közösségeknek és a szakszervezeteknek, továbbá a különböző civil egyesüléseknek közös stratégiát kellene kidolgozniuk a szélsőjobboldal ellen.

Wolfgang Bosbach, a konzervatív CDU parlamenti frakciójának helyettes vezetője nem támogatta az SPD indítványát, ehelyett a következetesebb bűnüldözés és a szélsőjobboldali nézetekkel szembeszálló, hatékonyabb felvilágosítás kombinációját szorgalmazta. Elutasította az SPD javaslatát a liberális FDP is, ugyancsak a szélsőjobboldal elleni politikai felvilágosításra helyezve a hangsúlyt.

Charlotte Knobloch, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZJD) elnöke szerint a vezető politikusok "elbagatellizálják" az egyre súlyosabb problémát. Knobloch az eddiginél jóval határozottabb fellépést követelt a szélsőjobboldallal szemben.