Gerzson
-3 °C
2 °C

Katasztrófát okozhat New Orleans elsietett benépesítése

2005.09.19. 11:38
Újabb túlélőt találtak a mentőalakulatok New Orleansban, három héttel a Katrina hurrikán pusztítása után. A városvezetők az egészségügyi hatóságokkal harcolnak, az orvosok ellenzik a túl gyors visszatelepítéseket.

Három héttel a Katrina hurrikán pusztítása után újabb túlélőt találtak a vihar által elöntött New Orleansban. A 39 éves Reyne Johnsont otthonában elbarikádozva találták meg.

Rémült volt

A mentőcsapatok korábban is sejtették, hogy túlélő lehet a házban, de mivel nem kaptak egyértelmű visszajelzést, csak vizet és élelmet hagytak a párkányon. "Mindenki megrémisztett, az árvíz óta ki sem mozdultam" - magyarázta megtalálása után Johnson a Reutersnek.

A férfi zavartnak tűnt, bár állítása szerint már sokkal jobban van.

Ezer alatt maradhat a halottak száma


Klikk a képre!

Johnson előtt pénteken találtak utoljára túlélőt. A hétvégén újabb halottakat is találtak, a hivatalos adatok szerint így összesen 883-an haltak meg a viharban. Louisianában 646, Mississippiben 218, Floridában, Georgiában, Alabamában és Tennesseeben összesen 19 emberéletet követelt a hurrikán.

A múlt héten New Orleans egyes körzeteit megnyitották a visszatérők előtt, hétvégén azonban nagy vita robbant ki a városvezetők és az egészségügyi hatóságok között a visszatelepítés kérdésében.

Még mindig katasztrófa fenyeget

Az orvosok szerint ha elsietik a visszaköltözést, könnyen egy második - harmadik - tragédia sújthatja New Orleanst, írja a BBC. A mentést és az újjáépítést irányító Thad Allen ellentengernagy szerint New Orleans megsemmisült infrastruktúrája és lerombolt kórházai nem tudják ellátni a visszatérőket. "Ha nagy számban akarnak visszahozni lakosokat, evakuálási terveket is készíteniük kell" - figyelmeztette a város vezetőit.

Ray Nagin polgármester szerint a városvezetők visszatelepítési terve számolt a kockázatokkal. "Tervünk gondosan egyensúlyoz a kockázatok között" - idézi közleményét a BBC.

A BBC helyszíni tudósítói szerint a város továbbra sem tűnik lakhatónak. A szellemvárosban továbbra is fegyveres katonák tartják fent a rendet és harcolnak a fosztogatók ellen, éjszakára pedig kijárási tilalom van érvényben.