Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Kamu hírek a New Orleans-i pokolból

2005.09.06. 16:33
Egyelőre nem igazolódtak a tömeges megerőszakolásokról szóló hírek New Orleansban. A fegyveres bandákról szóló hírek keltette pánikhangulatban sok szóbeszéd terjedt, de a rendőrök egyelőre nem bukkantak elvágott torkú csecsemőkre és megerőszakolt kislányokra.

Átvágott torkú csecsemőkről, megerőszakolt gyereklányokról érkeztek hírek New Orleansból a Superdome sportcsarnok kiürítése után. A Katrina pusztítása és a megmenekülés között eltelt egy hétben számtalan rémtörténet érkezett New Orleansból. Némelyik valóban megtörtént, mások azonban egyelőre inkább szóbeszédnek tűnnek, írja a Guardian.

Nem találtak tanúkat

A New Orleans-i rendőrség például egyelőre nem tudta megerősíteni a megerőszakolt hétéves kislányról szóló történetet. Mint mondták, igazából egyetlen bejelentést sem kaptak a Superdomeban elkövetett erőszakokról. Bár sokan állítják, hogy megtörtént, sem tanúk, sem áldozatok, sőt még az áldozatok rokonai sem jelentkeztek.

Ahogy a két átvágott torkú csecsemő holtteste sem került elő. Sőt, a Guardian tudósítói a korábbi hírekkel szemben nem találtak több tucat halottat a sportcsarnok túlfolyó vécéiben sem.

A Katrina hurrikán teljesen elvágta a külvilágtól New Orleanst, ez kedvezett a pletykák terjedésének. A nehezen ellenőrizhető szóbeszéd még tapasztalt újságírókat is megtévesztett, a francia Liberation újságírója például "pontos adatok" alapján számolt be arról, hogy a Marin Abramson iskolában ezerkétszáz ember fulladt meg. A Szövetségi Mentésirányítási Hivatal (FEMA) és a New Orleans-i rendőrség nem tudta megerősíteni a hírt.

Igaz, a FEMA-nál egy ideig azt sem tudták megerősíteni, hogy több ezren a kongresszusi központban vannak, mivel a mentés irányításáért felelős szerv emberei ténylegesen nem tudtak róla, írja a Guardian.

Nem támadtak a fegyveres hordák

A városból terjedő pletykák nagy része erőszakról szólt. Nem véletlen, hogy a hétvégén a Baton Rouge-i média már arról számolt be, hogy a helyi rendőrség a New Orleansból a városba menekült evakuáltaktól fegyvereket foglalt le, és hogy a menekültek egy része autókat rabol, illetve lázadásra készül a szükségszállásokon.

Baton Rouge polgármestere azonnal hatékony fellépést követelt a rendőrségtől. "Nem akarunk fosztogatásokat vagy egyéb badarságokat, amik New Orleansban folytak" - nyilatkozta a Baton Rouge Advocate című helyi lapnak.

Valójában a híresztelések teljesen megalapozatlanok voltak. A rendőrség mindössze egy evakuálttól foglalt le egy kést. A New Orleans-i menekültek fegyveres bandái nem lázongtak, írta a Chicago Tribune.

Ahogy a Superdome kiürítése előtt érkező felfegyverzett nemzeti gárdistáknak is csalódniuk kellett. A bevetés előtt ugyan tűzparancsot kaptak, fegyveres hordák helyett csak egy "I Love New Olreans" pólós nővér fogadta őket, aki a puskák láttán azonnal feltette a kezét. "Beteg gyerekek vannak fent. Kiszáradt gyerekek" - fogadta a fegyveres bandákra számító gárdistákat, írja a Guardian.