Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Jogképes lehet a magzat Amerikában

2001.03.29. 14:10
Az amerikai képviselőház igazságügyi bizottsága elfogadta azt a javaslatot, mely szerint testi sértést vagy gyilkosságot követ el az, aki egy terhes nő bántalmazása során a magzat sérülését vagy halálát okozza. A demokraták ellenezték az indítványt, mondván, a magzat jogképességének elismerésével alapot adnak az abortusz betiltásához. Egy fellebbviteli bíróság szerdán felmentett egy abortuszellenes csoportot, akik az abortuszt végző orvosokat "csecsemőmészárosoknak" nevezték posztereiken.

Az amerikai képviselőház igazságügyi bizottsága a magzat jogképességének elismerése felé mutató büntetőjogi módosító javaslatot fogadott el, "erőszakos cselekmények meg nem született áldozatairól" címmel. Az MTI szerint a javaslat lényege, hogy aki egy terhes nő bántalmazása során a magzat sérülését vagy halálát okozza, az lényegében testi sértés vagy emberölés bűncselekményét követi el a magzat sérelmére.

A demokraták szerint a javaslat nem a terhes nőt védi

A demokraták ellenezték az indítványt, mondván, a javaslat igazi célja nem a terhes nő védelme, hanem a magzat jogképességének az amerikai jogrendbe való becsempészése. Hiszen ha a magzat sérelmére külön bűncselekményi kategóriákat állapítanak meg, akkor ez lényegében azt jelenti, hogy a magzat önálló jogokkal rendelkező személy. Innen már csak egy lépés az abortusz teljes tilalmát kimondó törvény meghozatala: a magzatelhajtás lényegében egy önálló személy megölését jelentené.

"Csecsemőmészárosok" és abortuszellenesek harca

Ugyancsak szerdán egy San Franciscó-i fellebbviteli bíróság felmentett egy abortuszellenes csoportot, módosítván az elsőfokon hozott határozatot, amely 109 millió dolláros kártérítésre kötelezte volna a American Coalition of Life Activists (ACLA) csoportot. A csoport aktivistái tüntetéseiken az abortuszt végző orvosok nevével díszített plakátokon "csecsemőmészárosoknak" nevezték a doktorokat. Az abortuszt végző orvosok nevét, adataikkal együtt szórólapokon és az interneten is terjesztették, és arra buzdították a híveket, hogy akadályozzák meg a további magzatelhajtásokat.

A listán szereplő orvosok golyóálló mellénnyel szerelkeztek fel, szövetségi rendőrök védték minden lépésüket, ennek ellenére az ACLA listáján szereplők közül két orvost meggyilkoltak.

Elsőfokon a csoportot 109 millió dolláros kártérítésre kötelezték. Másodfokon az ítéletet azzal az indoklással változtatták meg, hogy az ACLA gyakorlatilag soha sem bíztatta fizikai erőszakra követőit. A bírák elismerték, hogy az ACLA szlogenjei sértőek és csípősek voltak, de az ítélet szerint az amerikai alkotmány biztosította szólásszabadságot felhasználva éltek azokkal.

A republikánus hagyományt folytatja ifjabb Bush

A republikánus George W. Bush az abortuszellenes mozgalmat erősítette azzal az első határozatával, amely megvonta a pénzügyi támogatást azoktól a nemzetközi családtervező csoportoktól, amelyek abortusszal kapcsolatos tanácsadást folytattak vagy abortuszhoz segítséget nyújtottak. Ezt a tiltást először Ronald Reagan elnök vezette be 1984-ben, és 1993-ig, Clinton hatalomra jutásáig volt érvényben.