Szükségállapot Kaliforniában áramhiány miatt

2001.01.18. 11:53
Szükségállapotot hirdettek ki szerdán Kaliforniában, miután a két legnagyobb helyi áramszolgáltató a csőd szélére jutott egy 1996-os szabályozás miatt. A hitelező bankokkal folynak a tárgyalások, a helyzeten egy kanadai cég 500 megawattnyi árammal próbál enyhíteni.
Kalifornia kormányzója, Gray Davis szükségállapotot hirdetett ki államában szerdán késő éjjel, miután az áramellátási gondokkal küszködő energetikai cégek sorozatos áramkimaradást okoztak. San Francisco térségében csupán közel egy millión maradtak áram nélkül, mivel az energiatársaságok így próbálták megelőzni az áramszolgáltatási hálózat teljes lerobbanását.

Hazánkban az energia értékét az állam szabja meg
Magyarországon hasonló helyzet nem alakulhat ki, miután a villamos energia ára hatósági árszabályozás alá esik: az energia árát a Magyar Energia Hivatal ajánlása alapján a Gazdasági Minisztérium évenként korrigálja, a beszerzési és a végfelhasználói árak is kötelező érvényűek minden áramszolgáltatónak.

A krízis egy 1996-os piaci szabályozás miatt alakult ki

A második világháború befejezése óta nem tapasztalt energiakrízis egy 1996-os határozat miatt alakult ki. Az akkor elfogadott dereguláció a kaliforniai áramszolgáltatónak eladott nagybani áram árát a szabadpiaci viszonyokra bízza, ám a lakosság felé eladott áramra felső értékhatárt szabott meg.

Kalifornia két legnagyobb áramszolgáltatója a Southern California Edison és a Pacific Gas and Electric 1996 óta hatalmas adósságokat halmozott fel, és cégük megmentésére csődöt szerettek volna bejelenteni. A csőd azonban az áramszolgáltatás teljes beszüntetését jelentette volna. Jelenleg a hitelező bankokkal tárgyalások folynak.

A Szilícium-völgyi cégek generátorral működnek

Az áramhiány leküzdésén egy kanadai cég segített, aki 500 megawattnyi áramot küldött a térségbe. Az áram megszakítása miatt a kaliforniai tévéstúdiók kénytelenek voltak beszüntetni, boltok bezártak, hisz a pénztárgépek nem működtek, a jelzőlámpák kialudtak, közlekedési kavarodást okozván. A kimaradás a Szilícium-völgyi számítástechnikai cégeket is érintette, sokan a tartalék generátor segítségével folytatták munkájukat.