Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Jimmy Carter Nobel-békedíjas

2002.10.11. 11:32
A világbéke érdekében kifejtett "évtizedes, fáradhatatlan munkája" elismeréseként Jimmy Carternek ítélte az idei béke-díját a Nobel-bizottság. A volt amerikai elnököt Hamed Karzai, az Európai Emberjogi Bíróság és számos rocksztár közül találta legméltóbbnak az elismerésre a díjat odaitélő bizottság.
Jimmy Carter, az Egyesült Államok volt elnöke kapta az idei Nobel-békedíjat. A rekordszámú, 156 jelölt közül a Nobel-bizottság a világbéke érdekében kifejtett tevékenysége miatt találta méltónak Cartert a díjra.

"Elnökségem idején még meglehetősen fiatal voltam, és úgy gondoltam, még van vagy huszonöt aktív évem. Ezért döntöttem úgy, a béke érdekében érvényesítem azt a befolyásomat, amit a világ legnagyobb nemzetének volt elnökeként élvezek" - nyilatkozta Carter a CNN-nek. Mint mondta, a díj kétségtelenül arra készteti majd, hogy továbbra is a béke és az emberi jogok kérdéseivel foglalkozzon.

Fáradhatatlan munka

A visszavonulása óta georgai földjein földimogyorót termesztő politikus az elmúlt két évtizedben számos alkalommal utazta körbe a világot a békés megoldások keresése érdekében. A Nobel bizottság indoklása szerint pont ez az "évtizedes, fáradhatatlan munka" tette alkalmassá az elismerésre. A bizottság kiemelte továbbá a "demokrácia népszerűsítése és a társadalmi fejlődés" érdekében folytatott munkáját is.

Karzai és a rocksztárok

A díj jelöltjei között szerepelt többek között Hamid Karzai afgán elnök is, aki Afganisztán a tálib rezsim bukása utáni újjáépítéséért kapta volna a díjat. A jelölteket egyébként meglehetősen széles körből vállogatták, békekampányokat folytató rocksztárok, politikusok, politikai disszidensek mellett jelölést kapott az Európai Emberjogi Bíróság és az ENSZ hágai háborús bűnöket vizsgáló bírósága is.

Az utóbbi tíz év díjazottjai
1992 - Rigoberta Menchú, guatemalai maja indián asszony, aki sokat tett az indiánok társadalmi felemelkedéséért.
1993 - Frederik Willem de Klerk, dél-afrikai elnök és Nelson Mandela, az Afrikai Nemzeti Kongresszus vezetője a dél-afrikai fajgyűlölő rendszer felszámolásáért tett erőfeszítéseikért. .
1994 - Jasszer Arafat palesztin vezető, Simon Peresz izraeli külügyminiszter és Jichak Rabin izraeli kormányfő a közel-keleti béke történelmi folyamatához való hozzájárulásukért. .
1995 - A brit Joseph Rotblat, a leszerelést támogató Pugwash mozgalom az atomfegyverek csökkentése és felszámolása területén elért eredményekért. .
1996 - Carlos Belo püspök és José Ramos Horta ellenállási vezető a kelet-timori konfliktus igazságos és békés rendezése érdekében tett erőfeszítéseikért. .
1997 - A Nemzetközi Mozgalom a Gyalogsági Aknák Betiltásáért (ICBL) és Jody Williams, az ICBL koordinátora, a taposóaknák betiltását célzó nemzetközi erőfeszítéseikért. .
1998 - John Hume és David Trimble, északír politikusok az 1998. április 10-én Belfastban aláírt északír békemegállapodás létrejöttében játszott szerepükért. .
1999 - Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet a Föld több kontinensén folytatott humanitárius tevékenységért. .
2000 - Kim De Dzsung dél-koreai elnök a demokrácia és az emberi jogok melletti elkötelezettségét, kiváltképpen pedig az Észak-Koreával való megbékélés érdekében kifejtett állhatatos erőfeszítéseiért.
2001 - Az Egyesült Nemzetek Szervezete és Kofi Annan ENSZ-főtitkár az emberi jogokért és a globális konfliktusok rendezése érdekében kifejtett erőfeszítésekért.