István, Vajk
19 °C
33 °C

Meggyilkolná Busht a Nobel-békedíjas

2006.07.25. 10:20
Kiborította az iraki gyermekek szenvedése a Nobel-békedíjas Betty Williamst. Az északír békeaktivista mérgező amerikai fegyverekről és gyilkos szankciókról beszélt, és szíve szerint meggyilkolná George W: Busht.


Betty Williams, Nobel-békedíjas ír békeaktivista
"Nehézségeim vannak ezzel az erőszakmentesség dologgal. Legszívesebben meggyilkolnám George W. Busht" - jelentette ki egy csapat diák előtt Betty Williams, a Nobel-békedíj harminc évvel ezelőtti kitüntetettje. Az ír békeaktivista az Earth Dialogues (Világpárbeszéd) fórum keretében beszélt egy birsbane-i iskolában a háborúk civil áldozatairól, főként a gyermekek szenvedéséről, írja az Australian című napilap.

"Az én feladatom, hogy történeteket meséljek" - mondta, majd legutóbbi iraki útját részletezte, amikor egy gyerekkórházat is meglátogatott. A kórházban kétszáz "csodálatos gyereket ápoltak, olyan rákbetegséggel, amit az orvosok még csak diagnosztizálni sem tudtak" - mondta a fórumon az Australian beszámolója szerint.

Williams a diagnózis hiányában is biztos benne, hogy a gyermekek még az anyaméhben kapták el a fertőzést, amit az első öbölháborúban bevetett amerikai fegyverek okoztak. A gyermekek, mint mondta, nem jutottak megfelelő gyógyszerekhez " az Egyesült Államok és az ENSZ szankciói miatt", írja az Australian. Az iraki háború megkezdése előtt az úgynevezett béketábor kardoskodott a havi tízezer iraki halálát okozó szankciók fenntartásáért, a háború után a szankciókat feloldották.

Betty Williams harminc éve kapott Nobel-békedíjat. Az északír asszony egy IRA-tag lelövésének szemtanújaként kezdett aláírásgyűjtésbe az erőszak azonnali befejezéséért. A kezdeményezés sikerét jelezte az "asszonyok felvonulása", amikor katolikus és protestáns nők közös menetben tiltakoztak az erőszak ellen.