Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Meggyilkolná Busht a Nobel-békedíjas

2006.07.25. 10:20
Kiborította az iraki gyermekek szenvedése a Nobel-békedíjas Betty Williamst. Az északír békeaktivista mérgező amerikai fegyverekről és gyilkos szankciókról beszélt, és szíve szerint meggyilkolná George W: Busht.


Betty Williams, Nobel-békedíjas ír békeaktivista
"Nehézségeim vannak ezzel az erőszakmentesség dologgal. Legszívesebben meggyilkolnám George W. Busht" - jelentette ki egy csapat diák előtt Betty Williams, a Nobel-békedíj harminc évvel ezelőtti kitüntetettje. Az ír békeaktivista az Earth Dialogues (Világpárbeszéd) fórum keretében beszélt egy birsbane-i iskolában a háborúk civil áldozatairól, főként a gyermekek szenvedéséről, írja az Australian című napilap.

"Az én feladatom, hogy történeteket meséljek" - mondta, majd legutóbbi iraki útját részletezte, amikor egy gyerekkórházat is meglátogatott. A kórházban kétszáz "csodálatos gyereket ápoltak, olyan rákbetegséggel, amit az orvosok még csak diagnosztizálni sem tudtak" - mondta a fórumon az Australian beszámolója szerint.

Williams a diagnózis hiányában is biztos benne, hogy a gyermekek még az anyaméhben kapták el a fertőzést, amit az első öbölháborúban bevetett amerikai fegyverek okoztak. A gyermekek, mint mondta, nem jutottak megfelelő gyógyszerekhez " az Egyesült Államok és az ENSZ szankciói miatt", írja az Australian. Az iraki háború megkezdése előtt az úgynevezett béketábor kardoskodott a havi tízezer iraki halálát okozó szankciók fenntartásáért, a háború után a szankciókat feloldották.

Betty Williams harminc éve kapott Nobel-békedíjat. Az északír asszony egy IRA-tag lelövésének szemtanújaként kezdett aláírásgyűjtésbe az erőszak azonnali befejezéséért. A kezdeményezés sikerét jelezte az "asszonyok felvonulása", amikor katolikus és protestáns nők közös menetben tiltakoztak az erőszak ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?