Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Kofi Annan és az ENSZ kapta a Nobel-békedíjat

2001.10.12. 11:31
Az Egyesült Nemzetek Szervezete és Kofi Annan ENSZ-főtitkár együttesen kapta meg az idei Nobel-békedíjat. Az oslói indoklás szerint az emberi jogokért és a globális konfliktusok rendezése érdekében kifejtett erőfeszítéseikkel érdemelték ki a kitüntetést.
A várakozásoknak megfelelően Kofi Annan ENSZ-főtitkár és az általa vezetett világszervezet kapta az idén éppen századik alkalommal kiosztott, rangos kitüntetést. Az idén 136 jelölt közül választottak, a listán többek között szerepelt az Emberi Jogok Európai Bizottsága, a már háromszor díjazott Vöröskereszt Nemzetközi Szervezete, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és a Kínában betiltott Falunkung filozófiai-emberi jogi mozgalom is. Nobel-békedíjra javasolták emellett II. János Pál pápát is a világvallások közeledéséért tett lépéseiért.

Az oslói indoklás szerint Annan és az ENSZ az emberi jogokért és a globális konfliktusok rendezése érdekében kifejtett erőfeszítéseikkel érdemelték ki a kitüntetést. A Nobel-békedíjjal ismerték el Annannak az egy éve tartó palesztin felkelés során kifejtett békéltető tevékenységét, valamint a szeptember 11-i egyesült államokbeli merényletek utáni fellépését . A legutóbbi Nobel-békedíjas Kim De Dzsung dél-koreai elnök volt, aki a két Korea kibéküléséért tett erőfeszítéseiért kapta a kitüntetést.