Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Kitiltanák a bomberdzsekit a német iskolákból

2001.03.02. 18:31
Németországban komoly vitát eredményezett Christine Bergmann családügyi miniszter kezdeményezése, miszerint a német iskolákban tiltsák be a bomberdzseki és a bakancs viselését. A miniszterasszony szerint ez segíthet a terjedő neonáci nézetekkel vívott harcban. Németországban 2000-ben másfélszer annyi idegenellenes és antiszemita bűntettet követtek el, mint 1999-ben.
Christine Bergmann családügyi miniszter nemrégiben kijelentette: a fiataloknak meg kellene érteniük, hogy a bomber és a bakancs a szélsőjobboldali nézetekre utal, ezért nem lehet egyszerűen divatcikkeknek tekinteni. Christine Bergmann szerint ez a lépés segíthet a neonáci nézetek terjedésének megállításában - közölte a BBC.

Az iskolák elvetik a tiltást

Az iskolák többsége azonban elveti az ötletet, mondván, a ruhadarabok betiltása helyett inkább el kéne magyarázni a gyerekeknek, hogy miért rosszak és veszélyesek a neonáci nézetek. Mások arra hivatkoznak, hogy ruhadarabok betiltása alkotmányos jogokat sértene, és egyébként sem biztos, hogy aki ilyen ruhákban jár, az neonáci nézeteket vall. A Zöld párt véleménye szerint a tiltás visszafelé sülne el, és még több diák vágyna ilyen ruhadarabokra, esetleg még több gyereket vonzana a náci ideológia.

Németországban tilos náci jelvényeket használni, vagy ,,Heil Hitler!"-t kiáltani, és a rendőrség eddig is figyelt a bomberes-bakancsos fiatalokra különböző szélsőjobboldali rendezvények idején. A kormány 65 millió márkát különített el a szélsőjobboldali mozgalmak letörésére. Emellett feltehetően fejleszteni fogják a politikai oktatást, és több nemzetközi csereprogramot is indítanak, kifejezetten a xenofóbia elleni harc részeként.

Egyre több neonáci akció

Tavaly jelentősen emelkedett a Németországban elkövetett szélsőjobboldali hátterű erőszakos bűncselekmények száma - közölte pénteken az MTI a német belügyminiszter bejelentésére hivatkozva. Otto Schily elmondta: a tavalyi évben közel tizenhatezer idegenellenes és antiszemita bűntettről érkezett bejelentés. Ez a szám abszolút rekord az NSZK történetében, és csaknem 60 százalékkal haladja meg az 1999-ben följegyzett ilyen jellegű bűncselekményekét. A rendőrség, illetve az államvédelmi szervek munkájának javuló hatékonyságát dicsérve a miniszter hozzátette: tavaly a bűntettek felderítési mutatója is nőtt, és elérte a 74 százalékot.  • Vennék
  • Bankszámla