Márk
13 °C
28 °C

Olaszország nem akar újabb EU-csatlakozókat

2001.05.18. 11:11
Olaszország új kormánya késleltetheti a kelet-európai országok EU-csatlakozását - írja pénteki számában a The Wall Street Journal. A megalakulandó kabinet gazdasági ügyekért felelős miniszterei attól félnek, hogy a csatlakozással a dél-olaszországi szegény tartományok elvesztik a régió fejlesztésre adott EU-támogatásokat. Orbán Viktor még a választások előtt kijelentette: kiáll Berlusconi mellett.
Olaszország külpolitikai váltásra készül, legalábbis ezt érzékeltetik a megalakulandó Berlusconi-kabinet gazdasági ügyekért felelős minisztereinek nyilatkozatai. A The Wall Street Journal arról ír pénteki számában, hogy Olaszország késleltetheti a kelet-európai országok EU-csatlakozását, mivel attól tartanak, hogy a szegényebb országok elszippantják az EU-támogatásokat a dél-olaszországi szegényebb régióktól.

Dél-Olaszország elvesztené a támogatásokat

Silvio Berlusconi
A jelenlegi csatlakozási tervek és a régiótámogatási rendszer szerint Dél-Olaszország (Mezzogiorno) elveszti a fejlesztésre szánt EU-pénzeket a szegényebb kelet-európai országrészek miatt. Az EU hat évre 50 milliárd eurót szánna Mezzogiorno támogatására. Az országrész a választási kampány legádázabb harcmezejének bizonyult, a Berlusconi vezette Szabadságok Háza pártkoalíció átütő győzelmet aratott a térségben, a baloldaltól hódítván el számos parlamenti helyet.

"Mielőtt beengednénk más országokat, Európa előbb saját alulfejlett régióinak segítésén kell munkálkodjon" - nyilatkozta egy interjúban Antonio Marzano, az ipari, külkereskedelem és telekommunikációs miniszteri poszt várományosa. "Kedvezőnek tartjuk az EU-bővítést, de több időre lenne szükségünk" - tette hozzá. Marzano szerint olyan erős országok, mint Németország, érdekeltek a kelet-európai bővítésben, de "számunkra az, hogy az Európai Unióhoz tartozunk nem jelenti, hogy lemondunk érdekeinkről és aggodalmainkról".

Az olasz váltás bátorítaná a többi támogatott EU-országot

Az olasz külpolitikai váltás a spanyol vélekedéshez hasonlít - ahol a Berlusconiéhoz hasonló jobbközép kormány van hatalmon. A The Wall Street Journal újságírója szerint a váltás Portugáliát és Görögországot bátoríthatja, akik ugyancsak nagyban részesednek az EU-segélyekből, és eddig a gazdagabb országok hatására nem emelték fel hangjukat.

A lap szerint Olaszország - az EU alapító tagjainak egyike - elkerülné vétójogának használatát a csatlakozás folyamatában, de ha gondjaikra nem figyelnek fel, akkor élhet vele. Marzano gondolatait a jövőbeli gazdasági miniszter, Giulio Tremonti is osztja. Tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, Olaszország akkor fogja támogatni az EU-bővítést, "mikor az Dél-Olaszország érdekeivel egyezni fog".

Orbán Viktor kiáll Berlusconi mellett

Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem sokkal az olasz választások előtt azt nyilatkozta, hogy "szolidárisnak kell lenni Berlusconival és az olasz polgári pártokkal, amikor példátlan európai nyomás alatt állnak", hasonlóan ahhoz, mint "amikor Ausztriát igazságtalan és méltánytalan támadások érték". A külpolitikai váltás elképzelhetően a magyar diplomácia álláspontját is megváltoztatja.