Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Manipulálhatta a sajtót a spanyol kormány

2004.03.17. 13:39
Politikai célokra akarta használni a madridi merényleteket, ezért a sajtót is manipulálta a spanyol kormány - állítja több spanyol és külföldi újságíró. Az állami média a konzervatív Néppárt választási sikere érdekében tartott ki az ETA gyanúsítása mellett, Aznar és kormányfői hivatala állítólag telefonon győzködte a külföldi tudósítókat a baszkok bűnösségéről.
Manipulálták a madridi merényletsorozatról adott híreket az állami tömegtájékoztatási eszközök - állítják vezető spanyol újságírók az érintett médiumok vezetőinek távozását követelve - jelentette az MTI. A közszolgálati televízió (TVE), rádió (RNE) és az állami hírügynökség (EFE) újságírói szerint a médiumok pártpolitikailag elfogultan számoltak be a merényletekről, ezzel befolyásolni próbálták a vasárnap megtartott választások kimenetelét.

Hasonló befolyásolási kísérletekről számoltak be külföldi tudósítók és több spanyol napilap szerkesztősége is - írja a Guardian.

Hasból gyanúsítottak

Bár a támadások után a legtöbb titkosszolgálati szakértő nem mert bizonyosat állítani a merényletek elkövetőiről, a konzervatív kormány szinte azonnal az ETA-t vádolta. Angel Acebes belügyminiszter alig öt órával a támadások után már "kétségtelenül" a baszk terrorszervezetet tette felelőssé.

A spanyol SER rádió értesülései szerint azonban több forrástól is úgy értesült, hogy a titkosszolgálatok "99 százalékig biztosak abban", hogy a támadásokat iszlamisták követték el.

Telefonon győzködtek

A vasárnapi választásokra készülő Aznar pártja sikere reményében azonban az ETA-ra akarta terelni a gyanút. Maga a miniszterelnök legalább egy spanyol napilap szerkesztőségét személyesen hívta fel nem sokkal lapzárta előtt, nyomatékosítva, hogy a kormány szerint a baszkokat terheli a felelősség.

A miniszterelnök hivatala külföldi újságírókat is hívott, két brit tudósító is beszámolt róla, hogyan győzködték őket az ETA bűnösségéről - írja a Guardian.

Ana Palacio spanyol külügyminiszter a diplomáciai testület tagjait szólította fel "az ETA bűnösségének megerősítésére" - írja a brit napilap.

Félrecsúszott taktika

A Guardian értesülései szerint félretájékoztatásra is volt példa. A rendőrség a kerzdetekben Titadine-ként, az ETA által gyakorta használt robbanóanyagként azonosította a merényletek során használt bombákat. Később elismerték, hogy a bombák valójában Goma 2 robbanószerből készültek - ezzel tovább gyengült a baszkokkal szembeni gyanú.

Aznar és kormánya kísérletei a merényletek politikai kihasználására vasárnap végül csúfos kudarcot vallottak. Talán a manipulációról kiszivárgó hírek hatására a merényletek előtt még esélytelennek tartott, a közvélemény-kutatások szerint jelentős hátrányban lévő szocialisták megnyerték a választásokat. Vezérük, Jose Luis Rodriuez Zapatero a teljes politikai váltás jegyében a győzelem bejelentésekor ígéretet tett az Irakban állomásozó spanyol csapatok kivonására is.