Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Világszerte elterjedt a nők bántalmazása

2001.03.07. 21:55
Kapcsolódó cikkek (1)
A nők ötödét érte már családon belüli erőszak - többek közt ez is kiderül az Amnesty International nevű nemzetközi emberjogi szervezet szerdán megjelent jelentéséből, ami a nők helyzetét taglalja világszerte. A jelentés szerint nem csak az állami és más erőszakszervezetek jelentenek fenyegetést a nők számára, de a család, az otthon is, hiszen a világ legtöbb országában még mindig a férfiak dominanciája a jellemző. Védelemre a bántalmazott nők ritkán számíthatnak.
Az Amnesty International jelentése - világbanki és állami szervek adataira hivatkozva - feltárja, hogy a nők bántalmazása elterjedtebb, kevésbé ,,országfüggő" jelenség, mint gondolnánk. Az Egyesült Államokban például minden 15 másodpercben bántalmaznak egy nőt, és évente 700 ezret erőszakolnak meg - azaz minden nap 1917-et, vagyis óránként 80-at. Világszerte minden ötödik nőt ért már szexuális vagy más fizikai támadás.

A házastársi erőszak még a fejlett országokban sem tűnt el
Családjuktól kell, hogy féljenek

Az Amnesty úgy találta, hogy a nőknek nem csak a ,,hagyományos" erőszakforrásokkal kell szembenézniük. Az állami és más erőszakszervezeteken, háborús helyzeteken kívül a család és az otthon is sokuk számára jelent veszélyt. A házastársi erőszak még a fejlett országokban sem tűnt el, a harmadik világban pedig kimondottan jellemző. Indiában a nők negyven százaléka számolt be férjétől vagy más férfi családtagjától elszenvedett erőszaktól; a viszonylag liberális arab országnak számító Egyiptomban 35.

Típuseset az otthoni erőszakon belül az úgynevezett ,,becsületbűn": több konzervatív muszlim országból számoltak be olyan esetekről, amikor egy nőt vagy leányt azért bántalmaztak vagy akár öltek meg családtagjaik, mert ,,szégyent hoztak a családra". Ehhez nem kell olyan ,,főbenjáró bűnt" elkövetniük, mint férjük elhagyása vagy megcsalása, gyakran elég, ha felfedik magukat egy házon kívüli férfi előtt, szóba állnak vele, takaratlanul mennek az utcára, vagy akár ellentmondanak uruknak.

Egyes afrikai országokban a mai napig előfordul a nők nemiszervének megcsonkítása, a szex élvezete ugyanis bűnnek számít.

Mi se vagyunk jobbak
,,Pénz számolva, asszony verve jó" - idézte a képszerű magyar szólást lakonikusan Kádár András, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa az Indexnek a magyarországi helyzetet illusztrálandó. Kádár szerint kétségtelen, hogy hazánkban is jellemző a nőkkel szembeni családon belüli erőszak. A rendőrség itt is alig-alig avatkozik be, legfeljebb ha vér is folyik. Érveik szerint az esetek nehezen bizonyíthatóak, és a nők gyakran visszavonják a vádat; a tanács ezért általában az, hogy béküljön ki a bántalmazott asszony az ,,urával".

Egy hazai reprezentatív felmérés szerint - amit a NaNE nevű nővédelmi szervezet készített - a magyar nők ötödét bántalmazta fizikailag legalább egyszer partnere (ez megfelel a nemzetközi átlagnak). Ha a bántalmazást szexuális, gazdasági, vagy lelki erőszakként is értjük, az arány ötven százalék. A NaNE zöld számát, amely este 6 és 10 között él, és főként tájékoztatást ad, folyamatosan hívják. A szám 06-80/505101.

Az emberkereskedelemről szólva Kádár azt mondta, hogy bár pontos adatokkal senki nem rendelkezik, a határőrség információi szerint hazánk mind tranzit-, mind kiindulóország az ember(nő)kereskedők számára. 2000-ben 7 eljárás indult emberkereskedelemért Magyarországon. A lányok célpontja általában Nyugat-Európa.

Szexrabszolga-kereskedelem

A nemzetközi rabszolga-kereskedelem - a legnagyobb maffiüzlet a drog- és fegyverkereskedelem után - is sújtja a nőket. Sokukat állatként adják-veszik, prostituáltként dolgoztatják őket még fejlett európai és észak-amerikai országokban is - fejtegeti a jelentés.

A bántalmazott nőknek alig van kihez fordulniuk

A legnagyobb probléma az, hogy sok jogsértésért a nőknek különösen nehezen szolgáltatnak igazságot - írják az Amnesty munkatársai. A házastársi erőszak sok országban elfogadott, tudomásul vett dolog, és a rendőrség nem is foglalkozik vele. Egy thaiföldi felmérés szerint a rendőrségre menekülő nőknek a hatóság általában azt tanácsolja, béküljön ki partnerével, és nem indítanak eljárást vagy vizsgálatot.

Sokhelyütt nincs is jogegyenlőség a két nem közt. Szaúd-Arábiában egy erőszakos házastársa elől menekülő nőt a rendőrség letartóztathat, mert férfi kísérő nélkül ment ki az utcára. Ha egy pakisztáni nő nem tudja bebizonyítani az őt ért vádak ellenében, hogy nem folytatott házasságon kívüli szexuális kapcsolatot, megkövezésre ítélhető - sorolja a példákat az Amnesty.

Az államok felelőssége a helyzet javítása

Az emberjogi szervezet szerint a nemzetközileg elfogadott alapelvek érvényesítése az egyes államok dolga volna, helyi törvények meghozatalával és a meglévők hatékonyabb betartatásával kellene elsősorban fellépni a szebbik nem elnyomása ellen.