Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Afrika, mint élenjáró 'emberexportőr'

2001.03.08. 10:25
A nő- és gyermekkereskedelem világszerte növekszik, a szexrabszolgák az afrikai országokból származnak. A célkontinensek főleg Észak-Amerika és Európa - áll egy szerdán ismertetett emberjogi jelentésben. Az illegális emberkereskedelem növekedésének egyszerű oka: a velejáró magas profit. Az IOM magyarországi tanulmánya szerint hazánkban az állami intézményekben nevelt fiatal lányok vannak kitéve a kényszerprostitúció, emberkereskedelem veszélyének.
A Protection Project emberjogi szervezet szerdán ismertette a nő- és gyerekkereskedelemre vonatkozó adatbázisának és a 190 országból összegyűjtött eseteknek eredményét: az illegális emberkereskedelem azért növekszik, mert rendkívül jövedelmező - írja a Reuters.

Afrika élenjáró ,,emberexportőr"

A tanulmányt Laura Lederer, a terv igazgatója ismertette, aki szerint a csempészek tudják, hogy a potenciális jövedelem magas az előrelátható büntetés tükrében. A tanulmány szerint az embercsempészetben érintett országokban léteznek törvények annak visszaszorítására, ám betartatásukra nincs politikai akarat.

A kutatók meglepve tapasztalták, hogy a kiemelt médiafigyelemnek örvendő Thaiföld, Oroszország és Ukrajna mellett Afrikából származik a legtöbb ,,exportember". A jelentésben említett országok: Nigéria, Dél-Afrika, Mali, Zambia, Gambia, Togó, Etiópia, Kongói Demokratikus Köztársaság.

Nemzetközi csempészhálózatok

A kihasznált nőkről, gyermekekről pontos adatok nincsenek, csupán találgatások születnek. Az amerikai kormány úgy véli évente 50 ezer nőt csempésznek Oroszországból, Ukrajnából, Thaiföldről, Mexikóból, Csehországból és Kínából.

A globalizáció hatására az embercsempész hálózatok is nemzetközivé válnak. Laura Lederer egy kambodzsai példát ismertetett, ahol az amerikai Best Western hotelhálózatot bordélyházakként működtették. A helyi tulajdonos kanadai volt, a menedzser Szingapúrból, a ,,beszerző" Romániából, a lányok Kelet-Európából, az ügyfelek a világ minden pontjáról származtak.

A magyar állami intézményben nevelt lányok lehetnek a kényszerprostituáltak, eladott nők

Nemzetközi Migrációs Szervezet emblémája
Az IOM Nemzetközi Migrációs Szervezet 1999 őszén végzett egy magyarországi felmérést, ahol azt próbálták meghatározni, mennyire fenyegeti a prostitúció és az emberkereskedelem a fiatal lányokat, nőket (ezek egy része állami intézményben nevelkedett), és pedagógust. A felmérésben 145 lány és 24 pedagógus szerepelt.

E szerint a megkérdezettek több mint 25 százaléka személyesen is ismer prostituáltat. A legalább egy prostituáltat személyesen ismerők aránya 7 százalék a nem intézeti neveltek között, és 69% az intézeti neveltek között. Az összes megkérdezett 17 százaléka személyesen is ismer legalább egy olyan nőt, akit ,,eladtak". Az intézeti nevelésben élő megkérdezettek körében ez az arány 53 százalék. Közel egyharmaduk pedig egynél több olyan nőt ismer, akit ,,eladtak".

Az intézetben nevelteket eszerint sokkal inkább fenyeget a veszély, hogy emberkereskedelem vagy kényszerprostitúció áldozatává válnak - vonja le a következtetést a tanulmány.

Bakonyi Anikó, az IOM Nemzetközi Migrációs Szervezet munkatársa az Indexnek elmondta, hogy a felmérés egy már lezárult információs kampány része volt, amit a jövőben középiskolákban szeretnének megismételni.  • Bérelnék
  • Hírek