Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Az USA-ban elbukott a klímavédelmi törvény

2008.06.06. 19:19
Az amerikai felsőház elutasította a klímavédelmi törvénytervezetet az Egyesült Államokban. A javaslat határt szabott volna a károsanyag-kibocsátásnak. Az Egyesült Államok a világ egyik legnagyobb környezetszennyezőjének számít. George W. Bush amerikai elnök már korábban jelezte, hogy meg fogja vétózni a tervezetet, de az így el sem jut a vezető asztaláig.

Az amerikai Szenátusban a republikánusok többsége ellenezte, a legtöbb demokrata pedig támogatta a javaslatot. A felsőház ezen a héten tárgyalt a törvénytervezetről, végül ma elutasították, hogy egyáltalán végső vitára és szavazásra bocsássák azt. A javaslat mellett 48-an, ellene 36-an szavaztak. Összesen 60 támogató voksra lett volna szükség.

A vitán nem volt jelen Barack Obama, John McCain, Hillary Clinton és a műtét után lábadozó Edward Kennedy, de mindannyian küldtek levelet a javaslat támogatására.

A beterjesztőiről Lieberman-Warner törvénynek nevezett dokumentum egyrészt előírta volna, hogy a vállalatok csökkentsék az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátását, másrészt lehetővé tette volna, hogy a termelők adják-vegyék a gázkibocsátási kvótákat. A törvénytervezet a gázkibocsátók számára drágította volna a termelést, a környezetkímélő vállalatokat pedig anyagi előnyben részesítette volna.

Bush elnök korábban azt állította, hogy a törvény elfogadása hat billió dollár (mintegy 942 ezer milliárd forint) újabb kiadást okozna az amerikai gazdaságnak. Dana Perino fehér házi szóvivő pedig bejelentette, hogy Bush meg fogja vétózni a törvényt. Az amerikai elnök a törvény helyett azt javasolta áprilisban, hogy a vállalatok tűzzenek ki önkéntes célokat a gázkibocsátás csökkentésére.

Az Egyesült Államok ma a világ egyik legnagyobb környezetszennyezője. Washington ugyan aláírta, de nem ratifikálta az üvegházgázok csökkentéséről ENSZ-keretekben kötött kiotói egyezményt.