Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nem támogattak terroristákat EU-s pénzekből

2004.08.10. 20:17
Nem támogatott terroristákat a Palesztin Hatóság az Európai Unió segélyeiből - véli az unió csalások elleni hivatala. A még be nem fejezett vizsgálat során nem találtak bizonyítékot a pénz rosszhiszemű felhasználására. A Nemzetközi Valutaalap mindenesetre nyitva tartja a szemét.
Nem talált bizonyítékot a palesztin terroristák uniós pénzekből történő támogatására az EU csalások elleni hivatala (OLAF). A szervezet egy évig tartó vizsgálódás során sem talált bizonyítékot a korábban a német közszolgálati ARD televízió által felhozott vádakra. A gyanú miatt német parlamenti képviselők a vádak szerint a támogatást szintén dézsmáló Arafat bankszámláinak zárolását javasolták.

Nem zárult le

A vizsgálat azonban folytatódik, és a "végső következetéseket még nem lehet levonni" - áll a szervezet kedden kiadott közleményében. Az igazságügyi, rendőrségi és pénzügyi osztályok munkatársai számos alkalommal megfordultak a térségben és információkat gyűjtöttek mind az izraeli, mind a palesztin féltől, a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és a Világbanktól, valamint a szomszédos országoktól, könyvvizsgáló cégektől és magáncégektől - mutatott rá a közlemény. Néhány európai hírszerző szolgálat is segítette az OLAF vizsgálódását.

Az OLAF 2003 februárjában kezdett vizsgálódni, amikor az Európai parlament tagjai azt állították, hogy az EU segélyeit 2000-2002 között elpazarolták, illetve Izrael-ellenes propaganda, terrorizmus támogatására fordította a Palesztin Hatóság (PH).

Figyel a valutaalap

Az unió havonta körülbelül 10 millió dollárt fordított arra abban az időben, hogy segítsen a Palesztin Hatóságnak 125 ezer alkalmazottja bérezésében. A segélyeket felügyelő Európai Bizottság mindig is cáfolta, hogy az uniós támogatásokat törvénytelen célokra használták volna, hangoztatva, hogy az IMF figyeli a PH kiadásait.