Bernadett
0 °C
4 °C

Vádat emeltek Norac tábornok ellen

2001.03.05. 18:09
Horvátországban vádat emeltek Mirko Norac leszerelt tábornok és négy másik katonatiszt ellen, emberiség ellen elkövetett bűnök címén. Ez lesz az első olyan horvátországi per, melyben háborús bűnnel vádolják az ország saját hadseregének egyes tagjait. A vád alapját az a nyomozás, mely legalább 24 szerb személy megölésének körülményeit vizsgálta, ami 1991-ben az etnikailag vegyes lakosú Gospic városában történt, ahol Norac tábornok volt a katonai parancsnok. Norac a múlt hónapban adta fel magát a rendőrségnek, miután ígéretet kapott arra, hogy ügyét nem adják át a hágai nemzetközi ítélőszéknek.
A fiumei (Rijeka) megyei bíróság azzal vádolja Tihomir Oreskovicot és Mirko Noracot, Gospic védelmének egykori vezetőit, valamint Ivica Rozicot, Stjepan Grandicot és Milan Canicot, hogy 1991. október 14. és 25. között a városban és környékén összefogdosott szerb civilek - férfiak és nők - kivégzését rendelték el, illetve maguk is részt vettek a kivégzésekben. A vád szerint eddig 24 áldozatot azonosítottak a gyanúsítottak által kivégeztettek, illetve kivégzettek közül, több áldozat azonosítása jelenleg is tart. A gyanúsítottakat emberiség elleni bűncselekményekkel, a nemzetközi jog megsértésével, a polgári lakosság elleni háborús bűnökkel vádolják.

Megszökött, majd feladta magát

Mirko Norac tábornok - akit tavaly politikai okokból nyugdíjazott Stipe Mesic elnök - néhány héttel ezelőtt megszökött a hatóságok idézése elől. A katonai képzettséggel nem rendelkező, ám katonai eredményei elismeréseként önkéntesből tábornokká avanzsált Norac védelmében tiltakozó akciósorozatot szervezett országszerte a jobboldal. A tábornok elleni elfogató parancsot ürügyként használták fel, hogy kormányellenes megmozdulásokat tartsanak egyes veteránszervezetek bevonásával.

Norac meg a jobboldal

A jobboldal a tüntetések csúcspontján még hatalomátvételre is készülődött, egyes sajtóértesülések szerint még az ideiglenes kormány megalakítását is célul tűzte ki. Norac tábornok azt követően adta magát a hatóságok kezére, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék bejelentette: a Gospicban lemészárolt szerb civilek ügyének kivizsgálását a horvát hatóságokra bízza.

Egyelőre nem tudni, hogy a hatóságok kiterjesztik-e a nyomozást a gyanúsítottakra vonatkozóan a gospici mészárlások horvát koronatanújának meggyilkolásával kapcsolatban. Tavaly pokolgéppel tették el láb alól Gospicban Milan Levart, aki a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt tett vallomásában is megerősítette, hogy a horvátországi háború elején több mint 100 szerb civilt gyilkoltak le a horvátok Gospicban és környékén.