Orbán
16 °C
26 °C

Észak-Korea tovább tárgyal az Egyesült Államokkal

2008.03.18. 11:07
Észak-Korea kedden közölte, hogy megegyezett az Egyesült Államokkal a nukleáris programjának felszámolását célzó tárgyalások folytatásáról. A kommunista ország hivatalos hírügynöksége, a KCNA szerint a felek "közvetlenül a nézeteltérésekre irányuló megbeszélésükön" megegyeztek: "szemtől szembe leülnek és folytatják tárgyalásaikat", hogy feloldják a keletkezett patthelyzetet, amely akadályozza az egyezség létrejöttét a nukleáris kérdésekben.

A KCNA néhány nappal azután számolt be a fejleményről, hogy a két fél tárgyalásvezetői múlt csütörtökön Svájcban felújították tavaly év végén megfeneklett megbeszéléseiket. Alig hárommondatos jelentésében a phenjani kommunista rezsim szócsöve először tett említést a genfi találkozóról.

Christopher Hill amerikai külügyi államtitkár-helyettes az észak-koreai partnerével, Kim Kje Gvan külügyminiszter-helyettessel folytatott genfi megbeszéléseket követően azt mondta, haladást értek el, megállapodás azonban nem született.

A két Korea, Kína, az Egyesült Államok, Japán és Oroszország részvételével 2003-ban kezdődött hatoldalú tárgyalásokon a felek 2007 februárjában jutottak el a megállapodásig, amelynek értelmében Észak-Korea felszámolja atomprogramját, cserébe pedig Washington feloldja az Észak-Koreát sújtó szankciókat, s a kommunista ország gazdasági és energetikai segélyeket kap.

A phenjani vezetésnek 2007 végéig kellett teljes leltárt adnia valamennyi nukleáris tevékenységéről és létesítményéről. Phenjan tavaly novemberben át is adta a listát, de Washington szerint az közel sem volt teljes, mivel abban hiányosan adott számot urándúsítási tevékenységéről, illetve arról, hogy más országoknak, elsősorban Szíriának, adott-e át nukleáris technológiát.

Észak-Korea ugyanakkor kifogásolta, hogy az előrehaladott leszerelési munkálatok ellenére nem oldották fel az ellene hozott szankciókat és nem kapja meg a beígért segélyeket sem. A kialakult patthelyzetben Phenjan lelassította a leszerelési munkálatokat.