Diána
12 °C
27 °C

EU-ünnep Norvégiában: 30 éve nem lépnek be

2002.09.26. 08:59
Harminc évvel ezelőtt, 1972. szeptember 25-én mondott először nemet a közös európai szervezethez történő csatlakozásra Norvégia. Néhány nappal később, október 2-án Dánia a belépést választotta. 22 év múlva, 1994. november 28-án a norvégok egy újabb népszavazáson megismételték elutasító válaszukat. A kerek évfordulót a norvégok vitasorozatokkal és koncertekkel "ünneplik" országszerte.
A "Nemet az EU-nak" elnevezésű, EU-tagság-ellenes norvég szervezet az átfogó rendezvénysorozatok szervezése mellett a harmincéves évforduló alkalmából Standpunkt (Álláspont) című magazinjában interjúkat közöl mai fiatalokkal és olyanokkal, akik részt vettek az 1972-es, 1994-es népszavazásokon.

EU-szimpátizánssal nem házosodik

Az EU-ellenesek körében elégedetlenséggel szemlélik, hogy egyes keretmegállapodások Norvégiát is az EU bizonyos, "zavaros" szabályainak hatásköre alá vonják. Ugyanakkor örülnek annak, hogy az országnak sikerült teljesen távol tartania magát az EU védelmi és külpolitikájától, valamint a közös mezőgazdasági stratégiától. Biztosak abban, hogy egy harmadik népszavazáson ismét elutasító válasz születne.

Az EU-tagságot elutasító álláspont sok norvég fiatalt vonz. A kampányújságban nyilatkozó 24 éves Tine Larsen például azt mondja, soha nem kötne házasságot egy olyan férfival, aki a csatlakozást támogatja, "egy ilyen házasságnak ugyanis semmi esélye nem lenne". Sok fiatal véleményét megfogalmazva állítja: Norvégia számos olyan társadalmi és demokratikus értékkel rendelkezik, amelyet meg kell védelmezni. (Gazdaságilag azért a halászat és az olajtermelés érdeke is sokat nyom a latban.)

Egyelőre nem lesz újabb referendum

Az ünneplőkre egyébként előbb-utóbb komoly kampánymunka vár, ugyanis ebben az évben már két közvélemény-kutatás is azt mutatta ki, hogy a polgárok többsége csatlakozna az Európai Unióhoz. Januárban (közvetlenül az eurókészpénz bevezetése után) 53 százalékos volt a belépés támogatottsága, áprilisban 54 százalékos. A tavaly alakult jobbközép kormány azonban ebben a ciklusban nem tervezi újabb referendum kiírását.