Ágnes
-1 °C
2 °C

Drogok helyett génsebészettel tartanák ébren a katonákat

2003.01.07. 16:49
A fáradt katonák eddig speedet kaptak a hadseregtől, két amerikai pilóta téves bombatámadása miatt azonban a Pentagon új utat keres az alváshiány megoldására. A genetikailag módosított örökmozgó szuperharcosokra várni kell még, viszont már most rendelkezésre állnak az agy stimulálására szolgáló eszközök. A katona, ha lefárad, elektromágneses impulzusokkal "kisütheti" alváshiányért felelős agysejtjeit.
Megnövelt Teljesítményű Harcos néven a Pentagon gyógyászati programot indított annak megoldására, hogy katonái akár egy hétig is ébren maradhassanak. A hadsereg a II. világháború óta hagyományosan serkentő hatású kábítószereket, leggyakrabban amfetamint használ a cél elérése érdekében. Az amfetaminhasználat azonban az elmúlt hetekben több bírálatot is kapott, miután kiderült, hogy két amerikai pilóta bespeedezve bombázott meg egy szakasz kanadai katonát Afganisztánban.

Drogok helyett tudomány

A drog a két pilóta védőügyvédei szerint károsan befolyásolta döntési képességeiket. Hiába védte meg több magasrangú katonatiszt is a serkentők használatát, mondván eddig soha nem történt baleset a droghasználattal összefüggésben, a Pentagon jobbnak látta felgyorsítani az alváshiány problémájának más típusú megoldását.

A Megnövelt Teljesítményű Harcos program fejlet genetikai és neurológiai eszközökkel tervezi megoldani az alváshiány kérdését. Amennyiben a kísérletek sikerrel járnak, az "alapjaiban változtathatja meg a hadviselés szabályait, a különbség forradalmi lenne" - nyilatkozta Jan Walker, a Fejlett Védelmi Kutatások Ügynökség szóvivője a Sydney Morning Heraldnak. Az ügynökség a védelmi bürokrácia kutatási agytrösztje, többek között az alacsony magasságban repülő lopakodó harcigépek fejlesztéséért is felel.

Diódákkal stimulálnak

A lehetséges megoldások egyikét Yaakov Stern, a Columbia Egyetem neurológia tanszékének vezetője dolgozta ki. Az elképzelések szerint a katonák elektromágneses energiával stimulálhatnák agyuk alvásközpontját. "Ha a katona szükségét érzi, egyszerűen "kisütné" az agyát a hadműveletek során" - nyilatkozta Dr. Stern. A tudós az elmúlt éveket az agyműködés feltérképezésével töltötte, MRI-vizsgálatokkal pontosan meghatározta az agyterületek pontos funkcióját. "Segíteni tudjuk a Pentagon terveit. Tudjuk, melyik terület felel az alváshiány érzetéért és megfelelően stimulálni is tudjuk azt. Ha a tábornokoknak olyan katona kell, aki egy hetet is kibír alvás nélkül, megoldjuk" - mondta el Stern a napilapnak.

Génmódosított örökharcos

Amennyiben a terv kudarcot vallana, genetikai megoldás is születhet a problémára. A haditengerészet Tengeri Emlősök programja keretében a delfinek alvási szokásait vizsgálják. A tudósok a korábban tengeri aknák telepítésére kiképzett emlősök szervezetéből az alvásukat szabályozó gén kivonását tervezik. A delfinek agya még alvás közben is részben ébren van. Amennyiben sikerülne lokalizálni az alvást szabályozó gént, azt esetleg az emberi génállomány funkció nélküli részében is fellelhetnék - vélik a kutatók. Amennyiben ez sikerülne, olyan genetikailag módosított harcosokat készíthetnének, akik megállás nélkül képesek harcolni - írja a Sydney Morning Herald.