József, Bánk
-7 °C
0 °C

Bush nem tudta, hogy téved

2003.07.11. 14:18
A CIA ügynökeinek korábbi állításaival szemben Bush nem tudhatta, hogy hamis adatokon alapul az iraki uránvásárlás ügye. Condoleezza Rice szerint az elnök évértékelő beszédét a CIA is átolvasta és jóvá is hagyta. A titkosügynökök korábban a nemzetbiztonsági főtanácsadóra gyanakodtak, mondván nála akadhatott el az információ.
A CIA tudtával és beleegyezésével említette az iraki fegyverkezés bizonyítékaként a később kitalációnak bizonyuló iraki uránvásárlás ügyét évértékelő beszédében George Bush - jelentette ki Condoleezza Rice az AP-nek. Egyes titkosszolgálati munkatársak korábban azt állították, hogy már hónapokkal a 2003 januári beszéd előtt informálták a kormányzatot arról, hogy a vásárlás bizonyítékaként számon tartott nigeri levél hamisítvány.

Nem árulta el

Bármilyen aggálya is volt George Tenetnek, a CIA igazgatójának az uránvásárlással kapcsolatban "nem árulta el azokat" - jelentette ki Bush nemzetbiztonsági főtanácsadója.

Rice amerikai titkosügynökök kijelentésére reagált, akik állították, hogy a CIA kétségeit fejezte ki Bush beszéde előtt és után is az uránvásárlásra vonatkozó brit bizonyítékokkal kapcsolatban. A főtanácsadó szerint az évértékelő beszéd vázlatát a titkosszolgálat is látta és tisztázta is.

Gyenge hamisítvány

Az iraki uránbeszerzés bizonyítéka, az úgynevezett nigeri levél felettébb hanyagul elkészített hamisítvány. Greg Thielmann, a külügyminisztérium hírszerzésének elemzője szerint a "feljegyzést" Niger tíz éve visszavonult külügyminsztere jegyezte.

Elakadt

Ez az adat az iraki háború idején beosztásából visszavonuló Thielmann szerint már 2002 nyarán ismert volt. Titkosszolgálati források korábban a Newsweeknek és a Timenak nyilatkozva azt állították, hogy az erről készült feljegyzést megküldték Bush legközvetlenebb döntéshozó stábjának is. Véleményük szerint az információ a héjának számító Dick Cheney alelnök, esetleg a szürke eminenciás és a döntések előkészítésében megkerülhetetlen Rice asztalán akadhattak el.

A nemzetbiztonsági főtanácsadó pénteki nyilatkozata szerint azonban ez így nem igaz. Bush beszédének uránvásárlásra vonatkozó részét a CIA csak kozmetikázta. "Csak a vásárlás helyére és a vásárolt urán mennyiségére vonatkozó konkrét információkat húzták ki a szövegből, az állítást magát megtartották" - mondta az AP-nek.

Tudatosan nem hazudott

"Az elnök tudatosan semmi olyat nem állított, ami hamis lenne. Nem tettünk volna hamis információkat a beszédbe" - tette hozzá Rice.