Árpád
-2 °C
3 °C

Elfogták az athéni brit katonai attasé gyilkosát

2002.07.18. 13:38
Letartóztatták Európa egyik leghírhedtebb terrorszervezete, a November 17-e feltételezett vezetőjét, aki bevallotta, hogy két évvel ezelőtt ő gyilkolta meg az athéni brit katonai attasét. A szervezetnek eddig még egyetlen tagját sem tartóztatták le.
Letartóztatták a görög szélsőbaloldali November 17-e elnevezésű terrorszervezet egyik rangidős tagját az Égei-tenger egyik szigetén kedden, állítja a görög rendőrség. A rendőrség azt feltételezi, hogy a férfi akár a gerilla csoport vezetője is lehet. A férfi bevallotta, hogy ő ölte meg az athéni brit katonai attasét, Stephen Saunders dandártábornokot két évvel ezelőtt.

A terroristát egyelőre nem nevezték meg, csak annyit tudni róla, hogy egy 60 éves professzor. Görög napilapok szerint a férfi a párizsi egyetemen tanított 1967-74 között. Ezt az időszakot az "Ezredesek uralmának" nevezik, ekkor ugyanis Görögországban katonai diktatúra volt.

Másik két személyt is őrizetbe vettek, akik állítólag bevalloták, hogy több bombamerényletben, és három amerikai hivatalnok haláláért is felelősek.

A gyilkos fegyver

A professzort azután tartóztatták le, hogy a rendőrség bejelentette, hogy megtaláltak Athénban azt a fegyvert, amivel az athéni brit katonai attasét ölték meg 2000 júniusában. Ezzel a fegyverrel összesen hét emberrel, köztük egy görög politikussal végeztek.

Huszonhárom embert öltek meg

A November 17-e nevet onnan kapta a szervezet, hogy 1973-ban ezen napon volt egy diáklázadás, amelyet a hadsereg vert le. A szélsőbaloldali terrorszervezet eddig 23 ember halálát okozta az elmúlt 27 évben végrehajtott merényleteivel. Első akciójukban a CIA athéni kirendeltségének vezetőjét, Richard Welchet lőtték agyon 1975-ben. A szervezetnek eddig még egyetlen tagját sem tartóztatták le.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?