Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Tizenkilencszeres életfogytiglanra ítélhetik a görög terroristavezért

2003.12.08. 10:41
Gyilkosságokban való részvételben és terrorszervezet létrehozásának vádjában bűnösnek találták a görög November 17 csoport vezetőit. A hatóságok szerint a csoport huszonhárom ember végzett ki 1975 óta.
Kilenchónapnyi tárgyalás után egy athéni bíróság bűnösnek találta a November 17 elnevezésű radikális baloldali görög terrorcsoport vezetőit. A bíróság ítélete szerint a szervezet tizenhat tagja merényleteket és emberrablásokat hajtott végre, valamint 23 ember életét oltotta ki 1975-ben indult hadjáratában. A szervezet másik három tagját bizonyíték hiányában felmentették. A bíróságnak január végéig kell kiszabnia az ítéleteket.

Lassú haladás

Egészen a múlt évig a görög rendőrség szinte semmit sem tudott a csoportról, több mint huszonöt év alatt egyetlen letartóztatás sem történt. Tavaly azonban sikerült letartóztatni egy személyt, aki egy bombát próbált elhelyezni. A rendőrök az ő vallomása alapján jutottak el a csoport többi tagjához. Heteken belül szinte az összes tagot letartóztatták, jelentette a BBC.

A kapitalizmus ellen

A csoport áldozatai főként görög és külföldi üzletemberek, politikusok voltak. A szervezet 1975-ben Richard Welch athéni CIA-főnököt likvidálásával kezdte tevékenységét, utoljára pedig 2000 júniusában csapott le. Akkor Stephen Saunders brit katonai attasét lőtték le Athénban.

Életfogytiglan

A November 17 terrorszervezete egy 1973-as véres diáklázadás időpontjáról kapta nevét, amely 1967-74 közötti katonai diktatúra (A Tábornokok diktatúrája) ellen irányult. A radikális baloldali csoport a kapitalista államrendszer megdöntéséért harcolt. A hatóságok szerint a csoport vezetője Alexandrosz Giotopoulosz volt, akit legalább tíz gyilkosságban való részvétel, és terrorszervezet létrehozásának vádjában találtak bűnösnek. A férfit akár tizenkilencszeres életfogytiglannal is sújthatják.