Gál
3 °C
16 °C

Dánia harcba szállt az Északi Sarkért

2004.10.05. 16:11
Az Északi Sark Grönland kontinentális talpazatának közvetlen folytatása, kívánja bizonyítani a dán kormány. Ha tudományos kutatásaik sikerrel járnak, jogot formálhatnak a természeti erőforrásokban gazdag, jelenleg nemzetközi státusú területre. A kisállam Oroszországgal és Kanadával verseng.
Magának szeretné az Északi Sarkot Dánia. Az ország olaj és földgáz után kutatna az egyelőre semlegesnek számító területen.

A sark megszerzése érdekében a dán kormány ötmilliárd forintos (százhatvanmillió dán koronás) költségvetéssel tudományos kutatóprogramot indított. A tudósoknak azt kell bizonyítaniuk, hogy az Északi Sark alatti Lomonoszov-hátság közvetlen folytatása a Dániához tartozó, félfüggetlen státusú Grönland kontinentális talapzatának, írja az AP.

Helge Sander tudományügyi miniszter szerint ha sikerülne megszerezni az Északi Sarkot, Dánia sok természeti kincscsel gyarapodna. Dánia azonban nem egyedül harcol a sarkvidékért. "Egyre nő az érdeklődés a terület iránt, főként mert a globális felmelegedés miatt egyre hozzáférhetőbb a térség", nyilatkozta az Reutersnek Samantha Smith, a WWF környezetvédő szervezet szóvivője.

A dán kormány mellett Oroszország és Kanada is jogot formál az Északi Sarkra. Ők, Dániához hasonlóan a semleges parti vizeket szabályozó ENSZ-megállapodás értelmében gondolják magukénak a területet. Igénylésüket aztán elfogadható érvekkel kell alátámasztaniuk. Követelésük jogosságának bizonyítására az igény benyújtása után tíz év áll rendelkezésre.