Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Ellentüntetések közepette üléseznek a német neonácik

2006.11.11. 16:40
Heves tiltakozások közepette kezdte meg kétnapos országos kongresszusát szombaton délután Berlinben a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD).

A neonáci párt tanácskozását a demokratikus pártok és a berlini képviselőház felhívására több mint ezer fős tüntetés előzte meg a kongresszus helyszínének közvetlen közelében, a főváros Reinickendorf nevű körzetében.

A tüntetők soraiban ott voltak valamennyi parlamenti párt képviselői, miközben nagy erőkkel vonult fel a rendőrség is, hogy egy esetleges ellentüntetés esetén az összecsapásokat megakadályozza. A tiltakozó megmozdulás azonban békésen zajlott le.

Újraválasztják Udo Voigt-ot

Az NPD rendezvénye előtt több napos jogi huzavona zajlott le, a berlini képviselőház több tagja ugyanis bírósági keresetet nyújtott be a párt kongresszusának megakadályozására, mindenekelőtt kiszámíthatatlan biztonsági kockázatokra hivatkozva. Az illetékes jogi hatóságok azonban pénteken este a politikai pártok egyenlő kezelését előirányzó törvényre utalva elutasították a keresetet.

A tanácskozás így ötszáz küldött és számos meghívott szélsőjobboldali vendég jelenlétében szombaton megkezdhette munkáját. A fő napirendi pont a párt elnökének megválasztása, ami gyakorlatilag az NPD-t hosszú ideje irányító Udo Voigt újraválasztását jelenti majd, mivel vele szemben nem is állítottak ellenjelöltet.

Berlinben is előretörtek

A nyíltan alkotmányellenes jelszavakat hangoztató, idegengyűlölő és antiszemita NDP az elmúlt években jelentős sikereket könyvelhetett el két tartományi parlamenti választáson is.

Képviselői 2004-ben Szászország, idén szeptemberben pedig Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi törvényhozásába jutottak be, s a korábbinál jóval több helyet szereztek az önálló tartománynak számító Berlin helyi önkormányzati szerveiben. A pártnak országosan hatezer tagja van.

Kilencszázezer eurót kell visszafizetniük

A kongresszushoz időzítve ismét felerősödtek a neonáci párt betiltását célzó követelések, amelyek korábban rendre meghiúsultak. A szociáldemokrata Klaus Wowereit berlini kormányzó polgármester, egyben tartományi miniszterelnök pénteken külön nyilatkozatban sürgette az NPD betiltását.

A német szélsőjobboldal legbefolyásosabb szervezetét anyagi csőd is fenyegeti, miután a szövetségi parlament, a Bundestag illetékes bizottsága ugyancsak pénteken úgy döntött: az NPD által különböző személyeknek, illetve csoportoknak juttatott, törvénytelennek minősített adományok miatt a neonáci pártnak csaknem 900 ezer eurót kell visszafizetnie az elmúlt években kapott állami pártfinanszírozási pénzekből.